Китай разполага оръжие на изкуствените си острови в Южнокитайско море

Getty Images/Guliver (архив)
share

Китай е разположил въоръжение, включително противовъздушни и противоракетни системи, на всичките седем изкуствени острова, които изгради в Южнокитайско море, съобщи американски научен център, който се позовава на нови сателитни снимки, предаде Ройтерс.

Инициативата за азиатска морска прозрачност към Центъра за стратегически и международни изследвания заяви, че разкритията й са направени след уверения на китайското държавно ръководство, че Пекин няма намерение да милитаризира островите по този стратегически търговски маршрут и в район, към който няколко страни имат териториални претенции.

Китай днес отново заяви, че макар и строителната му дейност по острови и рифове в Южнокитайско море да е предимно за граждански цели, е нещо "легитимно и нормално" той да вземе мерки да защити своя територия.

Една от страните с териториални претенции в Южнокитайско море, Филипините, заяви, че проучва съобщението.

"Ако е вярно, това е повод за сериозно безпокойство за нас и за международната общност, която ползва маршрутите в Южнокитайско море за търговия. Това би означавало, че китайците милитаризират района, което не е добре", каза филипинският министър на отбраната Делфин Лорензана.

Отделно Китай определи като рутинни и нормални военни дейности военновъздушните си учения от уикенда над Източнокитайско и Южнокитайско море, които предизвикаха безпокойство в Япония и Тайван.

Китайски бойни самолети в събота прелетяха между японските острови Окинава и Мияко и в близост до Тайван, който Пекин възприема като отцепническа провинция, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини