Китай използва система за тайни арести, за да изтръгва самопризнания

  • 06 декември 2016 21:23

  • 1700
  • 0
Китай използва система за тайни арести, за да изтръгва самопризнания
© Getty Images

Китайското правителство използва тайна система за арести, за да изтръгва самопризнания от членове на комунистическата партия, заподозрени в корупция. Това се твърди в публикуван днес доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитиран от ДПА.

През последните години десетки бивши държавни служители са били лишавани от сън, храна и вода и подлагани на жестоки побои, се казва в доклада, който посочва още, че в резултат на тази система на задържания са загинали 11 души.

Системата не се контролира от наказателното правосъдие в Китай и дава на комисия в политическата формация "властта да привика всеки един от 88-те милиона членове на комунистическата партия да отговаря за вероятна корупция".

Според доклада привиканите са лишавани от свобода в продължение на дни, седмици или месеци, като през това време многократно са подлагани на разпити и често са измъчвани. Практиката съществувала от 1990 г.

Докладът на неправителствената организация се базира на интервюта с четирима души, които са били задържани по тази система, както и на анализ на съдебни присъди и 35 подробно представени случая, подбрани от статии в китайските медии.

Всички заподозрени, които са посочени в доклада, са били признати за виновни в корупция.

Същевременно специалният докладчик на ООН по крайната бедност и човешките права Филип Алстън прикани Китай да изясни съдбата на правозащитника Цзян Тянюн, който изчезна преди две седмици, съобщи Асошиейтед прес. Приятели на Цзян Тянюн смятат, че той е бил задържан от агенти на държавна сигурност, и твърдят, че китайската полиция отказва да разследва случая.

Алстън каза днес, че се опасява, че изчезването на китайския правозащитник е "репресивна мярка" заради срещата на двамата през август.

Цзян Тянюн е задържан и бит от полицията и преди заради дейността си по човешките права. Той е работил по някои от най-чувствителните случаи в Китай. Наскоро помогна за оповестяването на съдбата на двайсетина адвокати, арестувани при репресии през 2015 г.

Последвайте канала на

БТА
1700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини