Китай внася най-много петрол

share

Китай се превърна в най-големия вносител на петрол в света, след като през декември 2012 г. изпревари Съединените щати, съобщават "Файненшъл Таймс" и "Ведомости", като се позовават на изчисленията на анализ на "Ситигруп".

По предварителни данни на Управлението за енергийна информация на САЩ, нетният внос на петрол и петролни продукти през последния месец на миналата година е спаднало до 5,98 милиона барела дневно, което е най-ниският показател от февруари 1992. Вносът на "черно злато" в Китай за същия период е нараснал до 6,12 милиона барела дневно, показват данните на китайските митници, разказва Нова телевизия.

Лидерството на Китай по този показател за момента не е устойчиво.

През миналата година САЩ са купували в чужбина средно на ден по 7,14 милиона барела, Китай – 5,72 милиона барела.

Освен това декемврийските данни могат да бъдат изкривени по данъчни причини, тъй като американските петролни компании по традиция намаляват вноса в края на годината, за да съкратят запасите си и следователно плащането на данъци.

САЩ още не са публикували данните за вноса през януари. Китай го е увеличил до 6,3 милиона барела дневно.

Но петролните анализатори, анкетирани от ФТ, смятат, че даже ако Америка си върне титлата най-голям вносител на петрол през януари, тя няма да може да я запази за дълго.

Водещи новини

Още новини