Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Булфото (архив)
share

"Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток, защото ще е първата и най-засегната от такава", това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2898

"Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да мине през Турция, България и през т.нар. Западно-Балкански маршрут. Част от бежанците минават и през Египет, Либия, Тунис и достигат до Европа през Италия", каза още Гунев, който бе част от служебния кабинет на Марин Райков.   

Гунев  прогнозира, че евентуална бежанска вълна от Близкия изток, ако сега военните действия там ескалират, ще достигне България през пролетта и лятото на 2025 г.

Стотици ливанци пристигат в Турция, бягайки от войната

"Не мисля, че България е готова за голям бежански поток. Ако има голяма бежанска вълна, най-вероятно ще бъдем изправени отново пред това да виждаме десетки хиляди мигранти. Но все пак по-лесно е предотвратяването на навлизане на мигранти по сухопътните граници, които се охраняват, а много по-трудно е охраняването на морските граници и вече в Гърция използват супер бързи лодки", каза още той.

Според Филип Гунев в следващите години ще има радикална промяна на европейските политики за миграция и гранична охрана.

"Но всичко в ЕС се случва бавно и не мисля, че ще се случи нещо, което да засегне сегашния конфликт", добави той.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2898

Водещи новини

Още новини