Проф. Тодор Тагарев: Украйна показа, че Русия е уязвима

Булфото архив
share

С превземането на територии в Русия украинските войски са показали, че агресорът е уязвим. Това мнение изрази по Дарик радио бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14570

На 6 август украинските сили нахлуха в руската Курска област с хиляди войници, подкрепени от дронове и тежко въоръжение.

“Украйна показа, че Русия е уязвима, че червените линии не са така ясно нарисувани, както някои хора си ги представят, и могат да бъдат променяни във времето. Тя показа по-добри условия за постигане на мир в бъдеще. От друга страна, при по-сериозно украинско противодействие на Източния фронт – в Донбас и Луганск, и Донецка област и малката част от Харковска област, която държи руската армия, това позициониране на украинската армия може да ѝ даде възможност за флангова атака спрямо руските войски, но това е една пожелателна хипотеза”, заяви Тагарев.

Бившият военен министър прогнозира, че Украйна вероятно няма да насочи допълнителни ресурси, за да превзема територии, а ако го направи, то ще е по-скоро за поддържане на положението в момента.

Руски експерт по външната политика настоява Путин да „втвърди“ политиката си за ядреното оръжие

“Руската страна изглежда постига определени резултати в Донецка област, докато украинската страна успя да завладее една голяма част от Курска област, влизайки в територията на Русия. Така че не може да се даде еднозначна оценка за резултатите в момента. По-важно от тази гледна точка е как тези страни ще се подготвят за есенно-зимния сезон”, заяви Тодор Тагарев.

Според него с действията си Украйна е доказала, че онази “специална военна операция”, за която Кремъл говореше в началото на войната, вече е в историята, защото вече се водят бойни действия и на територията на Русия.

“Русия не може да гарантира собствените си територия и сигурност”, каза Тагарев и обясни, че по тези погранични територии руското военно ръководство е оставило основно наборни войници, които не са успели да се справят.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14570

Водещи новини

Още новини