Пътниците на авиокомпаниите ще се удвоят през идните 20 години

pixabay
share

Общият брой на пътниците на авиокомпаниите ще се удвои през идните две десетилетия спрямо отчетените миналата година 4,3 милиарда, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт - ИАТА (IATA), цитирана от Франс прес. 

Начело на растежа ще бъдат нововъзникващи пазари като тези в Азиатско-тихоокеанският регион и Близкия изток. 

Очакваният скок в трафика може да постави под още по-голям натиск авиопревозвачите да допринесат за борбата с климатичните промени и да постигнат "нетната нула" във въглеродните емисии до 2050 година. 

Годишният пътникопоток се очаква да се увеличава средно с 3,6 на сто на година до 2043 г. спрямо прогнозирания ръст от 9,7 на сто за текущата година, посочва ИАТА. 

Най-бързият темп ще бъде в Азиатско-тихоокеанския регион - средно 4,8 на сто, подхранван от страни като Индия (6,9 на сто) и Китай (5,8 на сто), но и Тайланд и Виетнам (по 6,4 на сто за всяка). 

Пътниците в Африка и Близкия изток ще се увеличат с 3,6 на сто, а в Латинска Америка и Карибите - с 2,9 на сто. 

Развити пазари като Северна Америка и Европа ще отбележат растеж от съответно 1,7 и 2 на сто, според експертите на ИАТА. 

Авиотранспортът в момента допринася за по-малко от 3 процента  от световните емисии на въглероден диоксид, но често става обект на критики, тъй като обслужва малка част от световното население. 

Глобалното затопляне засилва турбуленциите
  
Авиокомпаниите залагат най-вече на засилено производство на устойчиви авиационни горива, произведени чрез използване на възобновяеми източници. Технологичните предизвикателства при мащабното производство на такива горива обаче вероятно ще изискват огромни инвестиции. 

Водещи новини

Още новини