Шефът на ЦРУ: Войната на Владимир Путин срещу Украйна е най-големият му провал

Getty images (архив)
share

"Войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., е най-големият му провал", това написа директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в обширен материал в списание "Форейн полиси".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13939

"Първоначалната цел на Кремъл да превземе Киев и да подчини Украйна се превърна в недостижима мечта. Руските въоръжени сили понесоха големи загуби в жива сила и техника. Към днешна дата най-малко 315 000 войници и офицери на Москва са убити или ранени, а около две трети от произведените преди инвазията на Русия танкове са унищожени или повредени. Прехвалената програма на Владимир Путин за модернизация на армията, военновъздушните сили и флота на страната му претърпя крах в Украйна", допълни Бърнс.

Шефът на ЦРУ подчерта, че всичко това е станало благодарение на храбростта и самоотвержеността на бойците от Въоръжените сили на Украйна и на помощта, доставена от НАТО.

"Междувременно, руската икономика затъва. Страната е обречена да се превърне във васал на Китай", написа още Бърнс.

"Неподкрепените с нищо амбиции на Путин дадоха обратен на желания от него ефект. НАТО стана по-обединена и започна да се разширява", допълни шефът на ЦРУ.

Русия: Учението на НАТО е заплаха за нас, ще предприемем мерки

"Ако САЩ прекратят помощта за Украйна, това ще бъде най-големият ни автогол в историята на нашата страна", посочи още Бърнс. Той в същото време подчерта: Не трябва да забравяме, че целта на Путин е да подчини Украйна и е малко вероятно той да се откаже лесно от нея.

Според директора на ЦРУ Путин надали още отслаби хватката си в Русия. "Войната срещу Украйна обаче подкопава властта му", заяви Уилям Бърнс, който бе посланик в Москва от 2005 до 2008 г.

 

 

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13939

Водещи новини

Още новини