Американският специален пратеник за климата Джон Кери пристигна в Япония

Getty images (архив)
share

Специалният пратеник на американския президент Джо Байдън по въпросите на климата Джон Кери пристигна снощи в Токио за разговори с японския премиер Йошихиде Суга и други високопоставени представители. Ще бъде обсъдено сътрудничество в областта на въглеродните емисии и ограничаване на използването на изкопаеми горива, главно въглища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази сутрин Кери вече разговаря с японския първи дипломат Тошимицу Мотеги. Двамата са разисквали проблеми на климата и подготовката за 26-тата конференция на държавите от Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (СОР26), която трябва да се проведе тази година.

Министрите от Г-20 не успяха да постигнат съгласие по климатичните цели

На пресконференция Мотеги каза, че Япония възнамерява да играе заедно със САЩ водеща роля в областта на усилията за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. "За да бъде постигнато намаляване на изхвърляните емисии, най-важни са водещите технологии", подчерта японският външен министър.

Кери ще се срещне също с министъра на околната среда Шинджиро Коидзуми, както и с министъра на икономиката, търговията и промишлеността Хироши Каджияма.

Довечера Кери ще замине от Токио за разговори в Пекин.

Водещи новини

Още новини