Гръцкият премиер: Климатичната криза изисква радикални действия

  • 25 август 2021 17:00

  • 439
  • 0
Гръцкият премиер: Климатичната криза изисква радикални действия
© Getty Images/Guliver (архив)

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. заяви, че горските пожари, които бушуваха в предградия на Атина и в други части на страната този месец, са откроили необходимостта от радикална промяна в поведението с цел предприемане на действия във връзка с глобалното затопляне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко трябва да се промени, така че да се сведат до минимум последиците от климатичната криза, каза Мицотакис пред парламента днес по време на дебат по проблема за горските пожари и критиките към отговора на правителството във връзка с бедствието.

Предприемането на мерки за справяне с кризата "ни принуждава да променим всичко; начина, по който произвеждаме селскостопански продукти, как се придвижваме, как произвеждаме енергия и начина, по който строим домовете си", каза премиерът.

Стотици горски пожари пламнаха в Гърция този месец по време на най-силната гореща вълна от десетилетия и опустошиха площ от над един милион декара борови гори.

Мицотакис заяви пред депутатите, че поднесеното по-рано публично извинение във връзка с бедствието е било също и призив за действие за подобряване на подготовката за справяне с подобни явления.

"Ние трябваше да потушим 1279 горски пожара, повечето бяха потушени в началото, но някои се разпространиха. Готовността не беше адекватна", посочи премиерът.

Мицотакис защити отговора на противопожарната служба и на екипите на гражданска защита, като повтори, че основният приоритет на неговото правителство е бил спасяването на човешки животи.

Мицотакис след обиколка на засегнатите от пожари предградия на Атина: Това е кошмар

Премиерът, който одобри пакет за подпомагане на стойност 500 милиона евро за засегнатия от пожарите остров Евия и областта Атика, каза, че продължилата дълго гореща вълна е превърнала горите в буре с барут.

"Погрешно е да се каже, че горските пожари се гасят само по въздух. Ние не можем да имаме хеликоптер над всеки дом", изтъкна Мицотакис, но обеща да подсили капацитета на противопожарната авиация и да създаде подразделение, способно да действа ефективно в гори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини