Хиляди учени от цял свят призовават за спешни мерки срещу климатичните промени

  • 28 юли 2021 13:10

  • 993
  • 2
Хиляди учени от цял свят призовават за спешни мерки срещу климатичните промени
© Pixabay

Хиляди учени от цял свят призовават отново за спешни мерки срещу климатичните промени в статия, публикувана в изданието "БайоСайънс", предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Преди две години повече от 10 000 учени от 150 държави съвместно обявиха глобална извънредна климатична ситуация, а сега я повтарят и призовават за незабавни действия.

Предприемането на промени е изключително спешно и наложително, за да се запази животът на Земята, категорични са учените.

Първоначално 11 000 експерти отправят призива, като към тях се присъединяват още 2800.

След обявяването на извънредната климатична ситуация през 2019 г., множество събития като наводнения, горски пожари и горещи вълни ясно показаха какви са последствията, ако се продължава по този начин, се казва в статията.

Например, 2020 г. беше втората най-топла година откакто се отчитат рекорди, а този април концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята беше по-висока от началото на измерванията.

Наред с другите неща, изследователите призовават за определяне на обозрим срок за прекратяването на използването на изкопаеми горива и за по-добра защита на биоразнообразието.

"Екстремните климатични събития и примери, на които ставаме свидетели в последните няколко години - да не споменаваме последните няколко седмици - подчертават изострената спешност, с която трябва да се заемем с климатичната криза", казва Филип Дъфи, който е изпълнителен директор на Центъра за изследване на климата "Удуел" в американския щат Масачузетс.

Борислава Борисова
993 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Георги Петков

2021.07.28 | 13:36

1
Хайде учените да накарат Китай да спре фабриките и заводите си, също така и САЩ. Двете общо са отговорни за над 60% от замърсяването. Но нали се сещате сега кой ще го относе - "зелените" още повече ще натискат малкия човек. Ще му отнемат свободата за придвижване и малките удоволствия от живота.

2021.08.31 | 09:56

2
Точно

Добави коментар

Водещи новини