Кошмарът в Афганистан: "Майките хвърляха бебета си към нас"

Getty Images, архив
share

Американските войници може да останат в Афганистан и след 31 август, а представител на талибаните изключи демокрацията като вариант за Афганистан. Това са част от акцентите по темата за Афганистан в британския вестник "Гардиън". Темата за случващото се в Близкия изток, отразена в чуждестранна преса, представя в обобщение БТА.

Изданието отбелязва, че в интервю вчера за американската телевизия Ей Би Си президентът Джо Байдън е казал, че ако има останали граждани на САЩ и след крайния ср за евакуация 31 август, американските военни ще останат, докато не изведат всеки един от тях. Представител на талибаните пък заявил, че в Афганистан няма да има абсолютно никаква демократична система, защото за нея няма никаква база в страната.

"Гардиън" публикува и аналитичен материал по темата със заглавие "Панджшер е силен": последната твърдина на Афганистан срещу талибаните".

В статията се отбелязва, че представители на разпадналото се правителство начело с вицепрезидента Амрула Салех са се зарекли да се съпротивляват срещу новия режим, а средище на тази съпротива е Панджшерската долина, намираща се северно от Кабул в планината Хиндукуш.

В материала се припомня, че този район е място на съпротива от десетилетия - първо срещу Съветския съюз през 80-те години на миналия век, а после и срещу талибаните през следващото десетилетие.

Българи живеят в бежански лагер в Катар, след като избягаха от Афганистан

Афганистански майки хвърлят бебетата си на британските войници през бодливата тел на летището в Кабул, докато талибаните ги бият, пише друг британски вестник - "Индипендънт" в репортаж от мястото на събитието, цитирайки думи на британски десантчик.

"Майките бяха отчаяни, те бяха пребивани от талибаните. Крещяха "спасете бебето ми" и хвърляха бебета си към нас. Някои бебета падаха върху бодливата тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на вечерта сред нас нямаше нито един, който да не плачеше", казал военнослужещият.

Тази сутрин британският министър на отбраната Бен Уолъс обаче заяви, че страната му не може да евакуира от Афганистан непридружени непълнолетни.
Великобритания ще инвестира в центрове в трети страни, които да разглеждат молбите на афганистанци за убежище, каза Уолъс. Той призна, че противниците на Запада ще видят в изтеглянето му от Афганистан знак за слабост.

Насилие и отчаяние, докато афганистанците се опитват да избягат от страната - така описва картината "Индипендънт" и отбелязва, че тези сцени на брутално насилие са се разиграли по един от маршрутите към военната част на летището, откъдето хиляди хора, които са в опасност заради джихадистите, биват извозвани в безопасност със самолети от САЩ, Великобритания и други чужди държави.

Талибаните насочват вниманието си към управлението, но протести, празната хазна и изолацията ги изправят пред предизвикателство, пише в. "Вашингтон пост".
Американското издание отбелязва, че вчера са се усетили признаци на съпротива срещу хватката на талибаните върху Афганистан, след като са избухнали протести в най-малко два големи града, които са предизвикали силова реакция от страна на радикалите. Това според вестника е извадило наяве предизвикателствата, които очакват групировката, докато тя се опитва да се преобразува от бунтовническа фракция в управляваща сила.

Анализатор разкри на какво се дължи бежанската вълна

"Вашингтон пост" допълва, че репресиите срещу протестите са станали в момент, когато талибанските бойци отново са били обвинени, че са използвали стрелба и насилие в опитите си да овладеят тълпите на международното летище в Кабул, където хиляди хора са са събрали през последните дни, надявайки се да намерят място на евакуационните полети.

Друг американски ежедневник - "Уолстрийт джърнъл", коментира, че талибаните са използвали сила срещу протестиращи и са възпрепятствали евакуацията от Кабул.
Насилието срещу демонстранти в източните градове Джалалабад, Хост и Асадабад влиза в противоречие с обещанието за приобщаващо управление и всеобща амнистия, прокламирано от талибаните, откакто превзеха афганистанската столица в неделя, пише изданието.

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че тези първи съпротивителни действия са тест за несигурното бъдеще на Афганистан.
Американското издание коментира, че докато талибаните се опитват да консолидират своя контрол върху страната, те са се сблъскали с първите предизвикателства пред възобновеното си управление, използвайки сила, за да разпръснат протестите в два големи града.

В друг материал по темата, озаглавен "Скорост и принуда: стратегията на талибаните, с която те завладяха Афганистан", "Ню Йорк таймс" отбелязва, че бунтовниците са договаряли предавания и са завземали пътища и оръжия, което им е осигурило пропагандни победи и свобода бързо да се възползват от всяка нова възможност, която се е отваряла по този начин пред тях.

САЩ се мъчат да ускорят евакуациите от Кабул, пише в. "Файненшъл таймс".
Британското издание отбелязва, че Пентагонът е признал, че "не е близо" до изпълнението на зададените цели, на фона на съобщения, че талибаните блокират достъпа до летището.

Водещи новини

Още новини