Анализатор разкри на какво се дължи бежанската вълна

  • 19 август 2021 09:40

  • 760
  • 0
Анализатор разкри на какво се дължи бежанската вълна
© getty images

Опасенията за голяма мигрантска вълна от Афганистан към Европа стават все по-големи, а това поставя и редица въпроси за националната ни сигурност. Можем ли да се справим с евентуална бежанска вълна и какви мерки трябва да предприемем по границите възможно най-скоро? Естествено е да се очаква бежанска вълна, която на практика е предизвикана от нашата провалена военна интервенция. С пълна сила се потвърждава - те са тук, защото ние бяхме там. Хуманитарната криза там е налице, има стотици хиляди, които искат да избягат и стотици успяват. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR международният анализатор Любомир Кючуков.

"Тактиката на талибаните този път е различна - сега първо установиха контрол върху границите на страната, завзеха областните градове и накрая Кабул. Най-изненадващо е, че има изненадани по света, това беше най-очакваното след изтеглянето на войските на САЩ", каза още той. 

Той коментира и темата с разпределянето на бежанците от Афганистан в европейските страни. 

"България е заинтересова от общоевропейско решение. България е транзитна страна, заинтересова е да има такова решение, но това носи и задължения. Това, което Турция показа - тя като цяло се придържаше към поетите ангажименти. Дали ще се засили натискът към Европа, зависи от няколко събития - разчитаме, че няма да има репресии и че ще опазят границите си. Ако има репресии, натискът ще се засили. Въздушният трафик не е към България, но това летище скоро ще бъде затворено и тогава ще има натиск. Тези, които ще се насочат към Иран през Турция, ще минат през България. Кризата беше предизвикана от интервенция на НАТО, така че ЕС им ангажимент поне към тези, които са работили там",  категоричен е международният анализатор.

Комисията по външна политика: Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан

Той коментира и предложението на ЕС за предоставяне на средства на други страни да се справят с бежанците.

  "Това е начин да се прехвърли отговорността. Това е натоварване на страни, които също са уязвими, затова подобна практика може да има само по взаимно съгласие, както с Турция", смята Кючуков. 

Относно това дали ще има диалог между ЕС и талибаните, той обясни, че това е неминуемо. 

"При условие, че властта премине изцяло в талибаните, то тогава ЕС трябва да осъществи диалог по хуманитарните проблеми. Талибаните вече поставиха рамка на бъдещите отношения - те казаха: Да, при условие, че обезщетите афганистанската държава за своята военната интервенция.  Всички интервенции там са завършвали по един и също начин, много по- лесно е там да се влезе, отколкото да се излезе", отбеляза Кючуков. 

И подчерта, че България е транзитна страна и проблемът е "политически, не толкова икономически, от гледна точка на обществените нагласи".

Международният анализатор посочи и своите очаквания за развитието на ситуацията в Афганистан. 

"Най-вероятно - овладяване и пълен контрол от талибаните, управление на страната по законите на шериата. Това ще засили ролята на основния съюзник на САЩ - Пакистан, и основния им противник - Иран", каза той.

Последвайте канала на

Калина Христова
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини