СЗО: COVID-19 остава глобална катастрофа

Getty images (архив)
share

Ситуацията с COVID-19 остава катастрофална, държавите засега не бива да се отпускат и трябва да спазват мерки за сигурност. Това заяви днес на среща под наслов "Пандемии на бъдещето. Стратегии за готовност", организирана в рамките на Петербургския икономически форум, Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО), предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

"При все че общият брой случаи намалява, рисковете остават много високи. Пандемията остава сериозна катастрофа. Необходимо е всички страни да вземат сериозни мерки, никой не може да се отпуска, трябва да се готвим и за бъдеща пандемия. Ако няма готовност, ще се наложи да платим висока цена", каза той.

Райън посочи, че в няколко региона като Азия и Централна Америка през последните пет седмици броят на заразените е продължил да расте.

"Остава и рискът от неравномерното разпределение на ваксините", добави той.

Прекаран COVID-19 значително намалява риска от нова инфекция за до 10 месеца

Съществува и социално неравенство, както и неравенство в предоставянето на здравни услуги. Има неравенство между различните социални групи в една и съща страна, което може да има за резултат неефективна система за управление, отбеляза директорът на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини