ООН: Отхвърлянето на мюсюлманските бежанци помага на тероризма

Getty Images/Guliver
share

"Страните, които отхвърлят сирийските бежанци, защото са мюсюлмани, подхранват "Ислямска държава" и други радикални групировки". Това заяви шефът на Върховния комисариат на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от "Ройтерс".

"Когато хората казват, че не могат да приемат сирийски бежанци, защото са мюсюлмани, казващите това подкрепят терористичните организации и им позволяват много по-ефикасно да вербуват хора", каза Гутериш.

Гутериш, който е бивш премиер на Португалия, заяви, че разбира инстинктивната реакция на правителствата да се осланят на антитерористични стратегии, но че ще е илюзорно да се смята, че борбата с тероризма и военните действия ще са достатъчни за решаване на проблема. "Важна част от тези усилия е да бъдат убедени подлежащите на вербуване от терористични организации, че това не е начинът да изразяват гнева си или тревогите си или перспективите си", заяви Гутериш в началото на кампания на ООН за набиране на рекордните 20,1 милиарда долара за хуманитарни нужди през 2016 г., припомня БТА.

Нападенията в Европа може да са свързани с един или двама души, които са влезли заедно с бежанския поток, но това е основно местен проблем с израснали в Европа хора, който няма да се реши със затварянето на границите, изтъкна той. "Колкото по-враждебно се говори или се действа към сирийските бежанци понеже са мюсюлмани, толкова повече възможности получават ИД и други групировки да вербуват на европейска територия хора, за да вършат грозните дела, на които сме свидетели", смята Гутериш.

Водещи новини

Още новини