Ирак: Преобладаващата част от изнесения контрабандно петрол на ИД минава през Турция

  • 07 декември 2015 17:17

  • 5601
  • 4
Ирак: Преобладаващата част от изнесения контрабандно петрол на ИД минава през Турция
© Getty Images/Guliver

Преобладаващата част от изнасяния контрабандно от "Ислямска държава" петрол минава през Турция, заяви премиерът на Ирак Хайдер ал Абади, цитиран от Франс прес и ДПА.

В изявление след среща в Багдад с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Абади настоя, че в на територията на Ирак има турски войски "без знанието или съгласието на иракското правителство". "Предизвикваме Турция да покаже каквото и да било доказателство, че сме знаели или сме се съгласили на това", добави той по повод неотдавнашното разполагане на турски войски и танкове в Северен Ирак.

"Смятаме ставащото за нарушение на суверенитета на Ирак и тези войски трябва да се оттеглят незабавно", заяви иракският премиер.
"Този регион не може да поеме още един конфликт, включително такъв между Турция и Ирак", каза германският външен министър и призова за деескалация, допълва БТА.

Обвинението на Абади идва в момент, когато редица страни вече обвиняват Турция, че е замесена в трафик на петрол с ИД. Радикалната групировка контролира райони в Ирак и Сирия. От няколко дни Русия обвинява Турция, че се възползва от джихадистката контрабанда на петрол и дори намеси пряко президента Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че това са лъжи. Турският президент каза също, че е отправил предупреждение към иранския си колега Хасан Рохани след появата на подобни обвинения в някои ирански медии.

В петък САЩ заявиха, че количеството петрол, което ИД превозва в Турция е "икономически незначително". След това изявление Москва обвини Вашингтон, че иска "да прикрие тези деяния".

Последвайте канала на

5601 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.12 | 22:52

4
Е леко полеко краварите ще си признаят ,КОЙ изкупува "незначителни "количества петрол !Абе не е Османия ,ама май е Османия и Кравария !ЗА БАЛАМИ ЛИ НИ ВЗЕМАТЕ ?
Чичо Ви Дядко

2015.12.12 | 22:52

3
Следва да видите: Ирак, Иран, Сирия, Русия + кюрдите (14мил в турция) срещу Турция + ИДИЛ. НАТО., забележете как ще гледат отстрани за да не харчат пари и защото не искат 3та световна. Искат сирийски петрол но не искат истинска война с Русия. Ще им излезе толкова скъпо, че накрая ще искат пари назаем от Китай, които ще са новия световен лидер във всяко отношение.

2015.12.12 | 22:51

2
DANO DOGAN SE OPOMNI ZACHTOTO SANKCIYATA CHTE E YAKA
Gost

2015.12.12 | 22:50

1
Hiliadi zagivat zaradi smetkite na niakoi si.OTPRAVIAM APEL KAM CIAL SVIAT:DAITE DOKAZATELSTVA-I sam siguren 4e i amerikanskiiat narod schte prokalne svoite politici.

Добави коментар

Водещи новини