Белгия издирва 160 терористи

  • 07 декември 2015 10:50

  • 1477
  • 0
Белгия издирва 160 терористи
© Getty Images/Guliver

Белгия е обявила за международно издирване 160 терористи, съобщи прокуратурата, цитирана от местни медии. Отбелязва се, че в този брой са включени осъдени, както и лица, които бягат от правосъдието.

В най-големите антитерористични процеси в страната досега повечето от подсъдимите отсъстваха от съдебната зала. Срещу някои от тях вече има издадени присъди, но остава противоречива информацията къде се намират тези лица и дали изобщо са живи.

Медиите съобщават днес, че терористът Мехди Немуш, нанесъл първия удар на "Ислямска държава" в Европа с атентата срещу Еврейския музей в Брюксел, се среща в затвора с Мохамед Амри - шофьора на единствения оцелял терорист от последните атентати в Париж. Двамата са въдворени в затвора в Брюж, в сектора с най-строг режим.

Уточнява се, че затворът разполага едва с девет килии за подобни престъпници и че тези помещения са в един и същи коридор. Немуш и Амри нямали правото да се разхождат заедно в двора на затвора, но можели да разговарят от разстояние от десетина метра, а и когато се разминават по коридора.

Уточнява се, че съдебното решение постановява заподозрените в тероризъм да бъдат максимално изолирани. Вестник "Дерниер йор" помества днес решение на Съвета по журналистическа етика, с което редакцията получава порицание за разпространение на слухове.

През юни вестникът публикува няколко информации за гавра с труповете на убитите през януари джихадисти във Вервие. Първото заглавие съобщаваше, че аутопсията на терористите била "полята с шампанско". Изданието съобщаваше, че съществуват снимки, които показват "празненство" в моргата. Вестникът така и не публикува въпросните снимки, а моргата бе поставена под засилена охрана заради опасенията от нападение от последователи на джихадистите. Съветът по журналистическа етика е извършил пълно разследване на случая и излага становището си в четири печатни страници. Съветът отчита, че журналистът е разполагал с подвеждащата си информация 10 дни преди първата публикация. Той е опитал добросъвестно да провери фактите, но не е имал тази възможност и не е видял снимките.

Затова авторът се доверил на сведения от полицейските среди, както и на обаждане от прокурор с потвърждение на описаната в общи линии картина за скандални действия в моргата. Съветът заключава, че журналистът не е успял да извърши задълбочена проверка, както изискват професионалните стандарти (не е видял кадрите), и вместо факти е съобщил субективната оценка за снимките (преразказ на други). Съветът отбелязва, че стремежът за публикуване на изпреварваща информация не отменя задължението информацията да бъде достатъчно проверена.

Редакцията определя становището като несправедливо и обяснява, че данните са били засечени от "достатъчно достоверни източници". Медията добавя, че няма доказателства колко са били в действителност снимките от моргата и какво се вижда на всяка от тях.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини