Гръцкото излизане от Еврозоната е в полза на Русия?

share

Евентуалното гръцко излизане от Еврозоната може да бъде използвано от Русия, коментират западни медии.

Атина заплаши Брюксел с напускане на общия валутен съюз, ако не се разбере с международните кредитори. Гръцкият въпрос не е включен в официалния дневен ред на започващата днес двудневна среща на върха на 28-те в Брюксел, но е очевиден и игнориран проблем, пише изданието EUВusiness. Държавите от Еврозоната са много обезпокоени от евентуалното гръцко излизане, ако страната няма да може да обслужва държавния дълг и да провежда изискваните от ЕС и Международния валутен фонд реформи заради опасността от хуманитарна криза.

Гърция и ЕС балансират на ръба на конфронтацията. Атина и Берлин водят словесни баталии помежду си, водят се задкулисни дипломатически игри. Заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Евразия и Европа Виктория Нюланд на фона на увеличаващата се във Вашингтон загриженост по повод кризата в Еврозоната посети на 16 март 2015 г. Гърция. Според британския в. Гардиън излизането на Атина от валутния съюз представлява геополитически риск.

Сближаването на Гърция с Русия изнервя ЕС. Премиерът в Атина Алексис Ципрас заяви за скорошна визита в Москва. В Брюксел се опасяват, че ако Атина излезе от Еврозоната, южноевропейската страна може да попадне в зоната на влияние на Москва. Това, от своя страна, ще отслаби югоизточния фланг на НАТО, което ще стане на фона на заплахата от ислямски екстремисти в Близкия изток, коментира Би Би Си.

Водещи новини

Още новини