Гръцката криза сериозно рефлектирала върху бизнеса в Златоград

  • 07 юли 2015 14:13

  • 2004
  • 0
Гръцката криза сериозно рефлектирала върху бизнеса в Златоград
©

Гръцката криза сериозно се отразява на бизнеса и туризма в община Златоград, заяви пред Радио „Фокус” – Смолян бизнесменът Александър Митушев.

По думите му неговата фирма работи по две направления. Едното е свързано с производствена търговия с работни облекла и туристически бизнес, който провеждат заедно с няколко гръцки фирми. При търговията с работно облекло от гръцка страна дължат пари по експедирани стоки, но не могат да се разплатят, тъй като банките не работят.

„Надявам се всичко това да се реши, нашите контрагенти са сериозни и се надявам да няма проблеми”, каза Митушев.

По отношение на туризма заяви, че някои от клиентите им, които плажуват на Бяло море, имат проблем със закупуването на стоки от първа необходимост. Те плащат в кеш, но липсват стоки в техните магазини и заведения. Малките магазини трудно зареждат, тъй като оборотните пари са блокирани.

По отношение на посещаемостта на гръцки туристи в Златоград, Митушев отбеляза, че са намалели драстично. Той обясни, че СПА центърът в града, който на 50% се е посещавал от гръцки туристи бележи спад, като зимата ще се усети по-сериозното отсъствие на южните ни съседи.

„Аз съм оптимист обаче, тъй като нашият туристически бранш не е толкова зависим от гръцкия пазар, а тази година имаме повече български туристи от последните две-три години. Излизайки от кризата, има растеж и на самата икономика и по този начин платежоспособността на българите се повишава”, каза Митушев и допълни, че разчита на българските туристи.

По неговите думи банковата система в България е стабилна и не би трябвало тук да има проблеми. Той коментира, че основният проблем в Гърция е, че не се финансират банките и в този случай бюджетните работници, както и пенсионерите имат сериозен проблем, защото не получават заплати навреме. Бизнесът им също губи позиции на външния пазар, не се разплащат.

„Ако се задълбочат нещата в Гърция, аз ще търся други пътища да натоваря своите мощности за Европа, ние така или иначе работим за европейския пазар и нашите мощности, които работят за Гърция ще търсим начини да ги изместим за Европа”, каза Митушев.

Последвайте канала на

2004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини