Шефът на ЕП: Украйна може да се сближи с ЕС и при друг президент

share

Въпросът за асоциирането на Украйна с Европейския съюз може да се реши и при управлението на друг президент и друго правителство в Киев, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, предаде РИА Новости.

Германският политик на откриването на форума Източно партньорство в литовската столица Вилнюс, където трябваше да бъде подписан документа, не изключи, че отказът на Украйна може да има и политически контекст. "Ние ще продължим обсъждаме още този въпрос", каза той. Шулц допълни, че проблемът може да бъде решен при друго правителство в Киев. Днес европейският комисар по разширяването Щефан Фюле подчерта: Предложението на Брюксел към Украйна остава в сила. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна изрази съмнение, че документът ще бъде парафиран във Вилнюс до края на срещата. Днес във Вилнюс подобни документи бяха подписани с Молдова и Грузия. По-късно днес украински медии съобщиха, че споразумението може да бъде подписано в началото на следващата година.

На 21 ноември правителството на Николай Азаров обяви за прекратяването на работата по подписването на споразумението, което се очакваше да стане утре. В мотивацията на Киев за отказа се посочва опасността Украйна да загуби икономическите изгоди от търговията с Русия. Решението на Азаров предизвика масови протести в Украйна. Осъдената на седем години затвор бивша премиера Юлия Тимошенко обяви гладна стачка в знак на протест. Днес медии разпространиха информация за нейното влошено здравословно състояние.

Водещи новини

Още новини