Николай Азаров: Украйна не се е отказала от ЕС

  • 27 ноември 2013 13:08

  • 1114
  • 1
Николай Азаров: Украйна не се е отказала от ЕС
©

Украйна все още иска да постигне историческо споразумение с ЕС за по-близки отношения, въпреки прекратяването на преговорите по споразумението.

Това заяви премиерът на Украйна Николай Азаров, цитиран от "Франс прес".

"Потвърждавам с пълен авторитет, че преговорният процес по Споразумението за асоцииране продължава и работата по придвижването на страната ни по-близо до европейските стандарти не спира нито ден", каза той на правителствена среща.

Украйна остава част от преговорния процес и част от проекта за Източно партньорство, и ще се възползва от отлагането да продължи с подобряването на законите и демократичните стандарта, и разширяване на вътрешната икономическа конкурентоспособност, добави той.

"Няма никакво разделение в обществото ни, защото няма да променим курса си в полза на европейската интеграция", каза Азаров във връзка с протестите.

Припомняме, на 21 ноември украинското правителство реши да прекрати подготовката по подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС, което предизвика бурно недоволство от опозиционни лидери и украински граждани. Те обявиха на 24 ноември, че ще проведат безсрочен протест.

Сблъсъци между протестиращите и полицията възникнаха пред правителствените сгради през последните няколко дни. Полицията използва сълзотворен газ.

Срещата за Източно партньорство, организирана от ЕС, е запланува за четвъртък и петък във Вилнюс.

Междувременно украинският президент Виктор Янукович описа отношенията на страната му с Русия през последни 3,5 години като период на конфронтация и поиска да се възобнови споразумението за стратегическо партньорство между двете страни.

По-рано той заяви, че Украйна може да членува в ЕС, но при по-добри условия, когато икономически е подготвена.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1114 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ннн

2013.11.30 | 18:47

1
ей тези украинци незнаят че ЕС е по-страшен от СССР

Добави коментар

Водещи новини