Ислямистите в Мали рушат архитектурни паметници

share

Ислямистите, които контролират северно Мали, разрушиха още мавзолеи на мюсюлмански светии в историческия град Тимбукту, предаде АФП.

В момента ислямистите разрушават мавзолеите в Кабара, южен квартал на Тимбукту, заявиха очевидци. В квартала има три мавзолея. Те разрушават първия мавзолей с кирки и други инструменти и казват, че ще ги разрушат всичките, заяви един от очевидците. Тимбукту е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Двама малийски депутати - Елхадж Баба Хайдара от Тимбукту и Хайсата Сисе-Хайдара от Бурем, на 45 км от Гао, призоваха за спешна международна военна намеса в северно Мали.

Нужна е спешна намеса на западните сили. Международната общност има отговорността да действа бързо, защото местните хора започват да се присъединяват към терористите, които им дават пари да си купят захар и за безплатно електричество, заявиха те по време на посещение в Париж, където се срещнаха с председателя на парламента Клод Бартолон и с председателката на парламентарната комисия за външните работи Елизабет Гигу.

Утре в Бамако ще се състои международна среща за доуточняване на стратегия за връщането на северно Мали с военни средства. Тази част на страната от шест месеца е в ръцете на свързани с Ал Кайда ислямисти.

Водещи новини

Още новини