Трима загинаха при престрелки в Либия

share

Най-малко трима души са били убити при обстрел на бунтовнически позиции на град Бани Уалид, бивш бастион на покойния диктатор Муамар Кадафи, съобщи ДПА.

Сред жертвите е и осемгодишно момче, което е загинало, след като къщата на семейството му е била поразена от ракета. В градската болница са приети няколко души, които са били ранени при безразборния танков и артилерийски обстрел, отбелязва ДПА, цитирайки медиен източник от града. Либийските части от повече от седмица обсаждат Бани Уалид, който се намира на около 400 км югоизточно от Триполи, в опит да заловят предполагаеми нелегални бойци. По-рано този месец най-висшият орган на властта в Либия, Националният конгрес, постави ултиматум на Бани Уалид да предаде всички лица, заподозрени за отвличането и измъчването на Омран Шаабан, човек, за когото се смята, че е помогнал за залавянето на Кадафи миналия октомври в родния му град Сирт.

Шаабан беше измъчван и прострелян в гръбначния стълб, след като беше заловен през юли от предполагаеми поддръжници на Кадафи. Два месеца по-късно той беше освободен и изпратен за лечение във Франция, където почина. Наскоро новите управляващи в Либия наредиха всички нелегални милиции да бъдат разформировани и започнаха кампания по разоръжаване в опит да възстановят сигурността в северноафриканската страна.

Водещи новини

Още новини