Демонстранти в Либия атакуваха парламента

share

Демонстранти, недоволни от предложения от либийския премиер нов състав на правителството, щурмуваха сградата на парламента в столицата Триполи, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Протестиращите твърдят, че кабинетът е съставен на идеологически принцип и не отразява интересите на отделните региони. Близо 150 демонстранти нахлуха в заседателната зала на Националния конгрес, което принуди депутатите да прекъснат специалната сесия, посветена на обсъждането на кандидатурите на бъдещите министри. Сред протестиращите преобладават жители на град Зауия в Западна Либия, един от главните центрове на нефтената промишленост в страната. По думите на демонстрантите представители на техния регион предложили свой кандидат за стратегическия пост министър на петрола, но на тази длъжност бил номиниран друг кандидат.

Премиерът Мустафа Абу Шагур заяви, че ще състави коалиционно правителство и ще търси опитни хора. Зауия предложи кандидати за министър на петрола, но той избра някой, който не е добре известен, заяви един от демонстрантите, цитиран от Ройтерс. Протестиращите в крайна сметка напуснаха сградата, но продължиха демонстрацията си пред нея.

Водещи новини

Още новини