Глад в Судан: Хората вече се хранят с листа и насекоми

Getty Images, архив
share

Хората в Судан вече се налага да ядат листа и насекоми, за да оцеляват, алармират хуманитарни организации. Гражданската война в страната създава историческа криза.

Хуманитарни организации използват все по-драматични предупреждения по отношение на ситуацията в Судан: "Не можем да бъдем по-ясни: "Судан преживява глад с исторически мащаби", заявяват Норвежкият съвет за бежанците (NRC), Датският съвет за бежанците (DRC) и организацията "Mercy Corps”. 

Досега са пропуснати всички възможности за предотвратяване на най-лошото. Планът за хуманитарна помощ е финансиран само на 41%. По-голямата част от средствата вероятно ще дойдат твърде късно, за да се предотвратят многобройните смъртни случаи.

"Хората са само кожа и кости": страшен глад в Тиграй

Гладът като "оръжие във войната”

Трите хуманитарни организации, които съобщават, че работят активно в Судан, също обвиняват страните в гражданската война, че възпрепятстват доставките на помощи. По този начин гладът се е превърнал в "оръжие във войната". Много стопанства също са понесли щети, а фермерите са разселени. Страхът от взривни устройства пречи на земеделските стопани да обработват нивите си, а повече от един на всеки двама суданци страда от остър недостиг на храна. Много семейства са принудени да се хранят с листа и насекоми.

От първия ден на войната сраженията се водят в гъсто населени райони, съобщават хуманитарните организации. Нападнати и ограбени са обществени сгради, пазари и офиси, включително тези на организациите за помощ. Норвежкият съвет за бежанците, Датският съвет за бежанците и "Mercy Corps” призовават за незабавно прекратяване на огъня, зачитане на международното право и осигуряване на достъп до пострадалото население. Цивилното население, както и централната инфраструктура - трябва да бъде защитено от нападения.

Изчисления и сложни дефиниции

"Хората умират от глад всеки ден, но въпреки това фокусът остава върху семантични дебати и правни дефиниции", критикува Норвежкият съвет за бежанците.

Организацията намеква за това, че е необходимо сложно изясняване, за да се определи дали е налице глад. Критериите включват например, че четири от 10 000 деца трябва умират от глад всеки ден или повече от 30% от населението да е недохранено. Този метод се използва от Организацията на обединените нации и други международни организации за развитие.

В Судан редовната армия и паравоенните "Сили за бързо реагиране” водят кървава борба за власт от повече от година. Мохамед Хамдан Дагло, ръководител на паравоенните сили, преди това е бил заместник на военния управник Абдел Фатах ал-Бурхан, който свали дългогодишния диктатор Омар ал-Башир през октомври 2021 г.

Водещи новини

Още новини