Намибия коли 83 слона, за да раздаде месото на населението

pixabay
share

Намибия планира да заколи 723 диви животни, включително 83 слона, и да раздаде месото на хората, които се борят да се изхранват поради тежката суша в Южна Африка, съобщава БТА, позовавайки се на министерството на околната среда на страната.

Подборът на животните ще се извърши в паркове и обществени зони, където властите смятат, че броят им надвишава наличните пасища и водни запаси, се казва в изявление, публикувано в понеделник.

Южна Африка е изправена пред най-тежката суша от десетилетия, като Намибия е изчерпала 84 на сто от хранителните си резерви миналия месец, според ООН. Очаква се почти половината от населението на страната да изпита високи нива на хранителна несигурност през следващите месеци.

Кения предприема мащабен проект за преместване на носорози

При такава тежка суша се очаква срещите на хора с диви животни да се увеличат, ако властите не се намесят, посочи министерството на околната среда. "За тази цел 83 слона от идентифицирани зони ще бъдат умъртвени, а месото ще бъде разпределено по програмата за облекчаване на сушата", се казва в съобщението.

Страната също така планира да заколи 30 хипопотама и 60 бивола, както и 50 импали, 100 сини антилопи гну, 300 зебри и 100 антилопи кана. Вече са били уловени 157 животни от професионални ловци и компании, наети от правителството, като са добити повече от 56 800 килограма месо.

"Това е необходимо и е в съответствие с нашия конституционен мандат, според който природните ни ресурси се използват в полза на гражданите на Намибия", заяви министерството на околната среда.

Смята се, че повече от 200 000 слона живеят в защитена зона, разположена в пет южноафрикански държави – Зимбабве, Замбия, Ботсвана, Ангола и Намибия, което прави региона дом на една от най-големите популации на слонове в света.

Стотици слонове умряха в Ботсвана и Зимбабве миналата година поради суша.

Водещи новини

Още новини