Бактерия вероятно е причината за внезапни смъртни случаи на слонове в Африка

  • 27 октомври 2023 21:57

  • 1345
  • 3
Бактерия вероятно е причината за внезапни смъртни случаи на слонове в Африка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В телата на шест африкански саванни слона, умрели при мистериозни обстоятелства в Зимбабве, е открита бактерия, неоткривана досега при тези животни, съобщава БТА.

Учените смятат, че тя е причината за отравянето на кръвта, от която слоновете са починали през 2020 г.

Откритията са публикувани в списание "Нейчър къмюникейшънс".

Съдбата на два слона, оковани във вериги в зоопарк, разгневи Виетнам

Изследването може да даде повече информация за смъртта на 356 слона в съседна Ботсвана през същата година.

Това привлече вниманието на световните медии, когато природозащитниците откриха мъртвите слонове в района на Ботсвана. Някои от животните изглежда са припаднали и са умрели внезапно, докато са вървели или тичали, смятат експертите.

Изследователите, които са направили откритието, са проучвали внезапната смърт на 35 слона - предимно между август и септември 2020 г. в северозападната част на Зимбабве.

Екипът е трябвало да локализира телата с помощта на хеликоптер.

Носейки защитно облекло, в изключителна жега, той и екипът му са направили аутопсия на 15 слона. "Това са толкова големи животни", казва д-р Крис Фогин. "Затова е доста трудна физическа операция, за да получим достъп до органите, от които трябваше да вземем проби".

Изследователите успяват да потвърдят, че 13 от слоновете са имали отравяне на кръвта, когато са починали. Важното е, че е открита и потенциалната причина - бактерия, наречена Bisgaard taxon 45 - при шест от животните. Тя е от типа, който е откриван в миналото в секрети, взети при ухапвания от тигри и лъвове.

Слоновете са изключително социални животни, така че изследователите се опасяват, че те могат да предадат бактерията и на други, което би могло да обясни големия брой смъртни случаи.

Този вид африкански слонове са застрашени - в дивата природа са останали само 350 000, а загубите се оценяват на 8 процента годишно. Разследването на смъртта им е от решаващо значение за поддържане на бъдещето на този величествен вид, казват специалистите. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1345 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мими

2024.06.18 | 00:58

3
Бактерия или нарочно ги трепят местните, защото популацията им е нараснала и унищожават реколтата!Един от вождовете им се закани,че ще изпрати 50000 слона в Германия на зелените терористи, да видят колко е хубава природата!

2023.10.28 | 09:46

2
Разпродажба!!!!!!!!!!! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена-----------> mub.me/mono

2023.10.28 | 01:56

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини