Приложение в Индия ще опита да намали конфликта между хора и слонове

  • 12 август 2024 08:06

  • 135
  • 1
Приложение в Индия ще опита да намали конфликта между хора и слонове
© Novini.bg/ Canva

Щатът Асам в Индия пусна мобилно приложение, което има за цел да намали смъртните случаи, причинени от диви слонове. Инициативата беше обявена преди Световния ден на слоновете, който отбелязваме днес. 

Приложението "Хаати" ще предупреждава хората за приближаващи стада слонове и ще им позволява да напуснат района, информира Би Би Си. То е разработено от организацията за биоразнообразие "Аараняк", която е една от най-големите в североизточна Индия. Приложението съдържа и фукционалност жертвите и техните роднини да търсят обезщетения от местното правителство в случай на наранявания или смъртен случай заради атака на животно. Организацията публикува и наръчник за огради, захранвани със слънчева енергия, които могат да отблъскват слоновете.

Според "Световния фонд за дивата природа" има по-малко от 50 хиляди азиатски слонове, които живеят свободно, но половин милион семейства в Индия са засегнати от животните, които ядат насажденията на местните.

В щата Асам се намират много от слоновете в страната и има множество умрели животни, както и загинали хора вследствие на взаимодействието помежду им, предаде БНР. 

Специалисти, които се занимават с опазване на видовете, обясняват, че слоновете в Асам стават по-агресивни, защото хабитатът им намалява и дори традиционните пътеки, които ползват за придвижване, също са засегнати от човешка дейност.

Учени направиха 3D реконструкция на генома на вълнест мамут

Оповестяването на приложението беше направено в навечерието на Световния ден на слоновете, който отбелязваме днес. В Червения списък на застрашените видове африканските слонове са включени като уязвими, а азиатските - като застрашени заради бракониерство, загуба на хабитати, конфликт между слоновете и хората, както и незаконното им улавяне заради туристически дейности.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
135 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.12 | 08:19

1
И кой ще научи слоновете да четат?

Добави коментар

Водещи новини