Кения предприема мащабен проект за преместване на носорози

  • 16 януари 2024 20:25

  • 1895
  • 2
Кения предприема мащабен проект за преместване на носорози
© Gettyimages

Кения постави началото на най-големия си проект за релокация на носорози и започна трудната дейност по проследяване и преместване на 21 критично застрашени животни, всяко от които може да тежи около тон, съобщаюва БТА.

Предишният опит за преместване на носорози в източноафриканската държава през 2018 г. приключи катастрофално, като всичките 11 животни починаха.

Новият проект рано се натъкна на трудности. Един от набелязаните за преместване носорози не реагира на успокоителното, с което бе инжектиран със стреличка от хеликоптер. Рейнджъри на терен се опитаха да уловят носорога с въже, но решиха да освободят животното, за да не го наранят. Проектът ще отнеме време, вероятно няколко седмици.

Южноафрикански развъдник планира да пуска в природата по 100 бели носорога годишно

Черните носорози - мъжки и женски екземпляри, ще бъдат преместени от три консервационни парка в частния консервационен парк Лоисаба в централната част на Кения. Преместването им се налага, защото в трите парка има прекалено много екземпляри от техния вид и се нуждаят от повече пространство за движение и за размножаване.

Кения постига относителен успех във възстановяването на популацията на черния носорог, която спадна под 300 екземпляра в средата на 80-те години на миналия век и разпали опасения, че видът ще изчезне в страната, известна с дивата си природа. В Кения сега живеят почти 1000 черни носорога, сочат данни на службите за дивата природа. Това е третата най-многобройна популация на вида в света след Република Южна Африка и Намибия. На планетата са останали само 6487 диви носорога според данни на благотворителната организация за опазване на носорози Save The Rhino. Всички те живеят в Африка. Кенийските власти казаха, че са успели да преместят над 150 носорога през последното десетилетие.

Преди шест години Кения премести 11 носорога от столицата Найроби до ново местообитание в южната част на страната. Всички те починаха, след като бяха преместени. Разследването установи, че десет от тях са починали от стрес, дехидратация и глад, подсилени от натравяне със сол в опит да се адаптират към по-солената вода в новия си дом. Единадесетият бил нападнат и убит от лъв.

Кенийските власти посочват, че целта е популацията на черните носорози в страната да се увеличи до 2000 екземпляра, което според тях ще е идеалният брой за пространството, което предлагат националните и частните паркове в страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1895 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.16 | 23:02

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Емѝ...

2024.01.16 | 21:44

1
Искам носорог да ми разкъса анала. Слава Украини ✌️

Добави коментар

Водещи новини