Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна

Getty images (архив)
share

Мали обяви за за прекъсване на дипломатическите си отношения с Украйна. Решението бе взето след изказване на високопоставен украински официален представител, който според властите в африканската страна е признал участието" на Киев в тежкото поражение на армията на Мали и частната руска паравоенна група "Вагнер" в битките със сепаратисти и джихадисти в края на юли, информира АФП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14228

Преходното правителство в Бамако Мали реши да "прекъсне с незабавно дипломатическите си отношения с Украйна", заяви правителственият говорител полковник Абдулайе Мага.

Властите в Мали "взеха под внимание, с дълбоко учудване, подривните коментари, чрез които Андрий Юсов, говорител на украинската военна разузнавателна служба, призна участието на Украйна в страхливи, коварни и варварски въоръжени терористични групи, довели до смъртта на представители на малийските сили за отбрана и сигурност в Тинзауатен (близо до границата на Мали с Алжир), както и материални щети", заяви Абдулайе Мага.

"Фактът, че бунтовниците са получили необходимите данни, които им позволяват да извършат операция срещу руски военнопрестъпници, вече е наблюдаван от целия свят. Разбира се, ние няма да разкриваме подробности", каза по-рано Андрий Юсов по украинската обществена телевизия.

Правителството на африканската страна смята, че украинските действия "нарушават суверенитета на Мали, надхвърлят обхвата на чуждестранна намеса и представляват подкрепа за международния тероризъм".

Армията на Мали и нейните съюзници от Русия претърпяха един от най-големите си неуспехи от години в северната част на Мали в края на юли, понасяйки тежки загуби след битки срещу сепаратистки бунтовници и нападение от джихадисти.

Бунтовниците от племето туареги твърдят, че са убили най-малко 84 руски наемници от "Вагнер" и 47 малийски войници в продължилите дни ожесточени боеве в северната част на африканската страна.

Клон на "Ал Кайда" в Мали: Убихме 50 руски наемници и 10 местни войници

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14228

Водещи новини

Още новини