Отглеждането на какао дава работа на близо 600 000 фермери в Кот д'Ивоар, което в крайна сметка поддържа почти една четвърт от населението на страната - около 6 милиона души, според данни на Съвета за кафе и какао (Coffee-Cocoa Council). Тази година обаче дъждовете са станали непредсказуеми и реколтата може да стане поредната жертва на изменението на климата, съобщава БТА.
"Когато трябваше да вали, не валеше. Сега вали, но вече е твърде късно", каза Жан Баптист Салейо, който повече от 40 години отглежда какао върху няколкото акра земя на семейството си в Кот д'Ивоар.
Кот д'Ивоар произвежда почти половината от световното предлагане на суровата съставка, използвана за шоколадовите блокчета. Според официални данни отглеждането на какао носи около 15 процента от брутния вътрешен продукт на страната.
Националното производство се запазва, тъй като количеството обработваема земя нараства. Експертите обаче предупреждават, че дребните фермери са изправени пред проблеми тази година. За да може какаовото дърво да дава добри плодове, трябва да вали в точните моменти от цикъла на растеж. Дъждът в неподходящи моменти крие риск от заболяване на културите.
Фермери, които са свикнали да произвеждат 500 килограма какао, очакват само 200 тази година, коментира Жан Яо Бру, генерален секретар на кооператива "Ануанз" (Anouanze), който помага на фермерите да изнасят реколтата си на пазарите.
"Нашите производители имат големи притеснения за производството", заяви той.