Доставките на какао в Кот д'Ивоар намаляват поради нередовни дъждове

  • 02 февруари 2023 16:45

  • 190
  • 0
Доставките на какао в Кот д'Ивоар намаляват поради нередовни дъждове
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пристигащото за натоварване какао в основните пристанища Абиджан и Сан Педро, на най-големия световен производител на суровината в света Кот д'Ивоар, са намалели от началото на годината, тъй като непостоянните и недостатъчни валежи са засегнали реколтата, съобщиха износители и фермери, цитирани от Ройтерс.

Седмичните доставки на износители към пристанищата са паднали до около 70 000 тона от около 115 000 тона през ноември и декември миналата година, според оценките на износителите. Общият размер на какаото пристигнало за натоварване от началото на сезона на 1 октомври е достигнало 1,540 милиона тона до 29 януари.

"Спадът е драстичен и внезапен. През декември вървяхме с много високо темпо и изведнъж всичко се срина през януари", каза директор на компания за износ на какао, базирана в Абиджан и Сан Педро.

Според износители, фермери и купувачи спадът в тенденцията за спад в реколтата се очаква да продължи и през февруари и март, когато е основният сезон, а има понижението вероятност да се проточи и през първите два месеца на междинната реколта през април и май, ако не започне да вали по-често.

Риск от по-малко какао, ако не се увеличи заплащането на фермерите

Отглеждането на какао изисква обилни валежи с периоди на слънчево греене за сушене на зърната. Регионът на Западна и Централна Африка обаче е в средата на сухия сезон, който продължава от средата на ноември до март. През това време дъждовете са оскъдни.

"Не сме имали по обилни валежи от септември. Само един или два пъти през октомври и декември, но нищо, което наистина може да помогне на какаото да расте добре", коментира фермерът Едуард Куаме Куадио, който притежава 5 хектара какао в село Габеаджи близо до Сан Педро.

Единадесет други фермери, интервюирани от Ройтерс, също са обвинили времето. По думите им ситуацията се е влошила от липсата на торове, чиито цени са се удвоили от 2021 г. "Без тор няма добро производство", заяви Салиф Куяте, който отглежда 5 хектара какао в Субре.

Някои фермери са успели да съберат само половината от торба от 80 кг за две седмици, в сравнение с реколтата от около 8 торби на седмица между октомври и декември.

Купувачите и посредниците на какаови зърна споделиха, че са решили временно да затворят магазините и да паркират камионите си, за да намалят разходите. "Не виждаме промяна на ситуацията преди междинната реколта. Не очакваме дъжд, защото не е времето, така че няма да има много какао преди май", каза Дейвид Куаси, купувач на какао от Сан Педро, който е затворил своя магазин в средата на януари.

Основната реколта от какао в Кот д'Ивоар е от октомври до март, докато по-малката средна реколта е от април до септември.

"Покупките се забавят поради липсата на какао, така че предпочетохме да спрем всичко за момента и да се върнем през май-юни, когато какаото ще започне да се връща", посочи Сидибе Умар, който се готви да започне да продава кашу след няколко седмици.

Калина Христова
190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини