Египет отрича да е имало натиск върху природозащитници

Pixabay
share

Египет, който по-късно тази година ще бъде домакин на международната конференция за климата КОП27, ръководена от ООН, отхвърля докладите на правозащитна организация, според която властите в близкоизточната страна потискат дейността на природозащитници като част от по-широки репресии срещу инакомислието, съобщи Асошиейтед прес.

Според доклад на "Хюман райтс уоч" ограниченията на египетското правителство представляват нарушение на основни човешки права и поставят под въпрос способността на Кайро да изпълни основните си ангажименти в областта на климата, информира "Дарик".

Снощи египетското външно министерство заяви, че докладът е подвеждащ и че публикуването му е контрапродуктивно.

В изявлението не се разглеждат твърденията за сплашване и възпрепятстване, с които се сблъскват работещите в областта на околната среда и други активисти. То по-скоро отговаря на твърденията, че някои местни групи са срещнали трудности при регистрирането на своите неправителствени организации поради строгите закони за начина на създаване и регистриране на НПО.

Само организации, регистрирани от правителството, могат да кандидатстват за акредитация за участие в срещата на върха КОП27, посочва АП.

Ахмед Абу Зейд, говорител на египетското външно министерство заяви:  "Жалко и контрапродуктивно е да се появява такъв подвеждащ доклад в момент, когато всички усилия трябва да бъдат консолидирани, за да се осигури свикването на успешна конференция, която да гарантира изпълнението на глобалните ангажименти в областта на климата".

АП посочва, че в Египет е блокиран сайтът на "Хюмън Райтс Уоч", както и десетки други.

ООН: Човечеството върви в грешна посока по отношение на климата

В общо изявление, подписано от 36 организации, сред които "Амнести интернешънъл" и "Хюмън Райтс Уоч", се изразява загриженост, че Египет до голяма степен ще запази забраната си за протести по време на конференцията за климата през ноември.

Водещи новини

Още новини