Египет разполага със запаси от пшеница за над шест месеца

  • 12 октомври 2022 11:24

  • 395
  • 1
Египет разполага със запаси от пшеница за над шест месеца
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министърът на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Али Али Меселхи заяви, че държавата разполага със запаси от пшеница за 6,6 месеца, съобщи онлайн изданието "Иджипт индипендънт". Той добави, че резервите от захар и соево и слънчогледово олио са достатъчни за 5,6 месеца, предаде БТА. 

Междувременно по време на заседание на Комисията по земеделие в египетския парламент Меселхи призова депутатите да помогнат на правителството да реформира програмата за субсидиран хляб, информира в. "Ал Ахрам". По думите му трябва да се създаде по-ефективен механизъм, който да гарантира, че субсидиите отиват при хора, които действително се нуждаят от тях. 

"Отдавна е време да се реформира програмата за субсидиран хляб и да се рационализира потреблението на пшеница, което достигна рекордните 18 милиона тона през 2022 година", посочи министърът. Той припомни, че Египет произвежда между 9 и 10 тона от стратегическата култура годишно, а останалото количество се внася, което натоварва държавния бюджет на фона на глобалната икономическа ситуация. 

Населението на Египет се е увеличило с още един милион за малко над седем месеца

Меселхи изтъкна, че средствата за субсидиран хляб са се увеличили с 22 милиарда египетски лири след нахлуването на Русия в Украйна (1 египетска лира се равнява на 0,10 лева - б.а.). "Ако съкратим 10 процента от субсидиите за хляб, ще можем да спестим 1 милион тона пшеница".

Според съществуващата в момента в Египет система за субсидирани стоки около 70 милиона души получават ваучери за базови храни, сред които хляб, ориз, макаронени изделия и олио.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 11:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини