Върховният комисар на ООН за правата на човека призова суданските военни да се оттеглят

Getty images
share

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова военните ръководители на Судан, взели властта с преврат, да се оттеглят и осъди арестите на политици, журналисти и протестиращи, съобщи БТА.

На извънредно заседание в Женева на Съвета на ООН за правата на човека за обстановката в Судан Бачелет определи вземането на властта от военните на 25 октомври като "изключително обезпокоително" и призова да бъде прекратено използването на сила от въоръжените сили, от военната полиция и разузнаването, които, както посочи тя, са убили най-малко 13 граждани.

Военният преврат сближи Судан и Израел

"Призовавам военните ръководители на Судан и техните поддръжници да се оттеглят, за да може страната да продължи напредъка си в институционалните и правните реформи", каза тя.

Бачелет заяви, че освобождаването на политиците, журналистите и протестиращите е много важно в името на "приобщаващия диалог и бързото връщане към гражданското управление". ООН иска избухналата след преврата в Судан политическа криза да бъде уредена чрез преговори между поставения под домашен арест премиер Абдала Хамдок и водачите на преврата.

Четиридесет и седем членният Съвет по правата на човека се събра на извънредното заседание по искане на Великобритания и други страни. Бачелет и няколко постоянни представители, в това число от Европейския съюз, призоваха отговорните за убийства след преврата да бъдат изправени пред правосъдието.

Днес се обсъжда резолюция, подготвена от Великобритания, Германия, Норвегия и САЩ, за назначаване на експерт по правата на човека, който да наблюдава събитията в Судан след преврата и до началото на следващата година да изготви писмен доклад. Германският постоянен представител в централата на ООН в Женева Катарина Щаш каза, че това е важна стъпка, за да се гарантира, че ще се носи отговорност за нарушаване на човешките права.

++

Водещи новини

Още новини