Военният преврат сближи Судан и Израел

  • 03 ноември 2021 14:03

  • 419
  • 0
Военният преврат сближи Судан и Израел
© Getty (архив)

Израелски официални лица тайно посетиха Судан броени дни след последния държавен преврат, съобщават ивритоезични издания, написа руската медия "Независимая газета", цитирана от БТА.

Основна цел на визитата бе да изясни по-нататъшната съдба на африканската страна след отстраняването на цивилните политици от армейски структури. Независимо че превратът бе осъден от САЩ, еврейската държава вижда изгода в промененото съотношение на силите - според нейни служители, суданската армия гледа по-благосклонно на идеята да се разширят "Авраамовите споразумения". Това прави неактуални посредническите усилия на Америка, отправила вече сигнал, че няма да работи с пучистите.

За срещите на израелски официални лица в Хартум информира изданието "Уала". По негови данни, делегацията, предполагаемо включвала служители на разузнавателната агенция МОСАД, разговаряла с основните фигури на преврата. Включително с генерал Мохамед Хамдан Дагало, командващ влиятелните военизирани формирования, наречени Сили за бърза подкрепа. Той посетил Израел седмици преди това, преговарял там с членове на Съвета за национална сигурност и други държавни дейци. Източници на "Уала" впрочем уверяват, че генералът не уведомил никого за каквито и да било планове за държавен преврат.

През последните години в Судан съществуваше т. нар. преходно правителство, формирано след отстраняването от власт на "доживотния" президент Омар Башир през 2019 г. Гръбнакът на транзитните структури се състоеше от военни и цивилни фигури, противоречия между които се откроиха от самото начало. Сегашният преврат отне пълномощията на цивилния премиер Абдала Хамдок и на съратниците му.

Военните начело с генерал Абдел Фатах Бурхан разпуснаха кабинета, обявиха извънредно положение и се опитаха да разчистят улиците от демонстранти. Армейските сили акцентираха върху необходимостта да бъде "поправен курсът" на страната през преходния период.

Официално еврейската държава пази мълчание по повод събитията в Судан, но ситуацията в тази страна е от принципно значение за нея. През януари Хартум и Вашингтон подписаха декларация, присъединила африканската страна към "Авраамовите споразумения" - сделката за нормализиране на отношенията с Израел. Судан се очакваше да стане третият играч от арабския свят след Емирствата и Бахрейн, който с активно американско посредничество да възстанови връзките си с еврейската държава. Процесът обаче се позабави. Мароко изпревари суданците във включването в тази инициатива - още в края на декември м. г. в Рабат бе подписана мароканско-американско-израелска декларация.

Като причина за колебанията на преходните органи в Хартум по въпроса често се сочеха противоречията между цивилните и военните официални лица. Има по-специално редица данни, че властите на еврейската държава са поддържали тесни връзки най-вече с армейските и разузнавателните структури в Судан, което е дразнело цивилния блок в Хартум.

Негови представители сметнали, че военните монополизират механизма за вземане на външнополитически решения. Цивилните политици се опитали да уведомят американците за дипломатическата избирателност на израелската страна. Те на свой ред склонили да повлияят на своя съюзник. "Те (САЩ - бел. "Независимая газета") не ни помолиха да прекъснем връзката си с военните, но помолиха да започнем работа и с цивилните власти", казват източници на портала "Аксиос" сред израелските официални лица.

След държавния преврат израелците предсказуемо заложиха на армейските сили. Поне така разказват пред изданието "Исраел хайом" анонимни източници от еврейската държава. По думите им Бурхан, лидерът на военните, "е по-склонен да укрепва връзките със САЩ и с Израел" от изгубилите власт цивилни служители. "Превратът бе на практика неизбежен, защото премиерът от няколко години беше скаран с военните и беше очевидно, че рано или късно ще се стигне до повратен момент", казват събеседници на "Исраел хайом".

Военният лидер на Судан: Свалихме властта, за да се избегнем гражданска война

Президентската администрация в САЩ настоя пучистите "напълно да възстановят" целостта на преходното правителство и да спрат насилствените действия спрямо демонстрантите. Белият дом прие суданските събития тъй категорично, че дори се усъмни целесъобразно ли е да продължи възстановяването на дипломатическите отношения между Израел и Судан.

Американски източници на Франс прес например посочиха тези дни, че днешната ситуация едва ли спомага за разширяване на "Авраамовите споразумения". "Това (сделката за нормализиране, бел. "Независимая газета") е нещо добро за Судан, нещо добро за региона, но просто не виждам сега да упражняваме някакво въздействие върху военното правителство по този въпрос с оглед факта, че ние не си представяме стабилност в Судан с едно военно господство", заяви неназован представител на президентската администрация в САЩ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини