Военният лидер на Судан: Свалихме властта, за да се избегнем гражданска война

  • 28 октомври 2021 10:44

  • 423
  • 0
Военният лидер на Судан: Свалихме властта, за да се избегнем гражданска война
© Getty images (архив)

Командващият въоръжените сили на Судан генерал Абдел Фатах ал Бурхан защити завземането на властта от военните с аргумента, че целта е била да се избегне гражданска война в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На първата си пресконференция, откакто взе властта, Бурхан каза, че армията не е имала друг избор освен да отстрани политиците, призоваващи за атаки срещу нея. "Опасностите, на които станахме свидетели миналата седмица, можеха да доведат страната до гражданска война", заяви той, имайки предвид протестите срещу заплахата от военен преврат.

Бурхан каза, че премиерът Абдала Хамдок, който вчера беше арестуван заедно с други членове на правителството, е невредим и от съображения за сигурност се намира в дома му.

По-късно вчера източник, близък до Хамдок, съобщи, че премиерът и съпругата му отново са си у дома, при засилени мерки за сигурност. Роднини на премиера казаха, че не могат да се свържат с него и жена му по телефона.

При сблъсъци между протестиращите срещу военния преврат и силите за сигурност в понеделник са били убити седем души, каза представител на суданското здравно министерство.

Медии: Ситуацията в Судан е напрегната

Според профсъюз на медиците при стрелба на военните срещу демонстрантите са били убити четирима души и ранени към 80, посочва Франс прес.

Вчера в столицата Хартум имаше нови многохилядни протести, участниците в които блокираха улици, като издигаха импровизирани барикади и палиха гуми. Силите за сигурност използваха срещу тях

Последвайте канала на

Валери Зайцев
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини