Президентът на Танзания бе погребан

Getty Images/Guliver
share

Президентът на Танзания Джон Магуфули, известен със скептицизма си за COVID-19, бе погребан днес в семейна гробница в родното си село Чато близо до езерото Виктория, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Миналата седмица танзанийските власти обявиха като причина за смъртта му сърдечна недостатъчност. Магуфули стана известен с пренебрежението си към заплахата от коронавирусната пандемия и отказа си да налага в страната ограничителни мерки като носене на предпазни маски или локдаун. Президентът не се бе появявал публично от 27 февруари, което породи предположения, че е болен от COVID-19. Администрацията му отхвърляше слуховете и настояваше, че президентът е здрав. 

След мистериозно изчезване - почина президентът на Танзания

Джон Магуфули с прякор Булдозера управляваше Танзания с твърда ръка. Опозицията го обвиняваше в жестоки репресии срещу политическите му противници. Поддръжниците го хвалеха за настъпателната борба с корупцията, подобряването на инфраструктурата и стремежа му да накара чуждестранните компании да плащат повече за експлоатацията на природните ресурси на страната, вкл. добива на злато. 

Анализатори очакват да видят дали бившият вицепрезидент Самия Сулуху Хасан, която положи клетва като държавен глава, ще вземе мерки срещу заразата като задължително носене на маски или да поръча ваксини от чужбина. По време на погребалната церемония обаче повечето от присъствалите, включително Самиа Хасан, не носеха маски, отбелязва агенцията. 

Водещи новини

Още новини