Танзания отрича президентът Магуфули да е неспособен да изпълнява задълженията си

  • 12 март 2021 19:30

  • 518
  • 1
Танзания отрича президентът Магуфули да е неспособен да изпълнява задълженията си
© Google Maps

Танзанийският президент Джон Магуфули е в добро здраве и работи нормално, казаха двама представители на властите след твърдения, че той е бил транспортиран със самолет в Кения, а после в Индия, в критично състояние с COVID-19, съобщи БТА.

61-годишният Магуфули е един от най-ярките коронаскептици в Африка. Той не се е появявал публично от 27 февруари.

Танзания няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19

Танзанийският опозоционен лидер Тунду Лису се позова на източници от областта на здравеопазването на сигурността, според които президентът е бил прехвърлен по въздух в частна болница "Найроби" в съседна Кения, а след това - и в Индия в състояние на кома. Танзанийската държавна телевизия обаче цитира премиера Касим Маджалива, който опровергава тези съобщения.

"Министър-председателят прикани танзанийците да бъдат спокойни, защото президентът Магуфули е добре и си върши работата", съобщи телевизията.

Тя цитира призива на танзанийския премиер към гражданите на страната да не вярват на фалшивите новини в социалните мрежи и да се молят за лидерите, за да се избягва омразата. Изявлението на министър-председателя и думите в сходен дух на танзанийския посланик в Намибия Модестъс Кипилимба са първата официална реакция, откакто тези съобщения се появиха в началото на седмицата.

"Това, което знам, е, че (президентът Магуфули) е добре, продължава да си върши работата", каза Кипилимба в интервю за телевизия Ен Би Си. Маджалива и Кипилимба не дадоха повече подробности. Освен това не бяха показани никакви кадри с Магуфули. В сряда кенийският вестник "Нейшън" цитира неназовани политически и дипломатически източници, според които африкански лидер, когото не назова, е на апаратно дишане в болница "Найроби", след като се разболял от COVID-19. От лечебното заведение не са коментирали въпроса. Наричан с прозвището "Булдозера", Магуфули предизвика недоволството на Световната здравна организация, след като омаловажи заплахата от COVID-19 с думите, че Бог и лекове като вдишването на пара ще предпазят танзанийците.

Професор по химия, танзанийският президент осмя тестовете за коронавирус, заклейми ваксините като част от западен заговор да бъде отнето богатството на Африка и се противопостави на носенето на маски и социалната дистанция. Танзания е спряла да съобщава данни за разпространението на коронавируса от май миналата година, до когато е обявила 509 случая на заразяване и 21 починали, по данни на СЗО, която призова правителството да бъде по-прозрачно и да наложи противоепидемични мерки. Магуфули, родом от северозападната част на страната, бе избран за президент през 2015 г.

Танзанийският президент е обвиняван от западни страни и опозиционни партии, че подкопава демокрацията - нещо, което той отрича. По конституция, при неспособност на държавния глава да изпълнява задълженията си, правомощията му за остатъка от петгодишния мандат трябва да поеме вицепрезидентът - 61-годишната Самия Сулуху Хасан. Сулуху, родом от Занзибар, е завършила икономика в Англия. Преди да стане през 2015 г. първата жена вицепрезидент на Танзания тя е работила в Световната програма на ООН по прехраната и е заемала редица правителствени длъжности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lesliea19

2021.04.10 | 03:55

1
­В­­и­ж­­­т­­е­­ ­м­о­­­я­т­­а­­­ ­­­т­­­и­­й­­н­­ ­­­п­у­­т­­к­­­а­ ­­­-­­­ ­­­W­W­W­.­­B­G­­­1­­7­­.­C­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини