Африканските сили в Мали наброяват 1000 войници

share

Около 1000 войници от Западна Африка и Чад са разположени в момента в Мали, формирайки ядрото на африканската сила, която да се противопостави на ислямистките бунтовници, съобщи френски военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Водената от Африка международна мисия за подкрепа (АФИСМА), която е предвидено да достигне няколко хиляди членове, в момента наброява 830 войници от западноафрикански страни като Того, Бенин, Нигер и Нигерия и 170 от Чад. Те си взаимодействат с 2150-те френски войници, подпомагащи малийската армия да отблъсне напредването на бунтовниците. Франция, бивш колониален владетел, е извършила досега 140 въздушни операции, откакто започна намесата й на 11 януари, уточни говорителят.

По-рано днес френски и малийски бронирани колони навлязоха в района на централно Мали около град Диабали, откъдето свързаните с Ал Кайда бунтовници се оттеглиха. Не се е стигнало до боеве, увери френският говорител. Товарен самолет на САЩ е кацнал снощи в африканската страна с доставки в подкрепа на операцията. Логистична подкрепа оказва също и Великобритания.

Водещи новини

Още новини