Властите в Мароко са обезпокоени от нарастващия брой клетки на Ал Кайда

  • 19 януари 2013 21:06

  • 2157
  • 0
Властите в Мароко са обезпокоени от нарастващия брой клетки на Ал Кайда
©

Мароканските власти съобщиха днес, че са разбили поредна клетка за вербуване на бойци на Ал Кайда в Мароко, петата от миналата есен, определяйки умножаването на тези мрежи в кралството като повод за безпокойство за сигурността, предаде Франс прес.

Служители на Националната бригада на следствената полиция в координация с главната дирекция за наблюдение на националната
територия са разбили клетка за вербуване на млади мароканци, съобщи министерството на вътрешните работи. Целта на ръководителите на тези клетки, разбити в северния град Танже и в Мекнес, в центъра на страната, е била да набират младежи за терористични организации, свързани с Ал Кайда, се казва в съобщението, без да се уточнява за кои страни става въпрос.

Следствието е установило, че 40 млади мароканци вече са били изпратени в групировки, свързани с Ал Кайда. Сред тях имало двама бивши затворници от американския лагер за терористи в Гуантанамо в Куба. В края на декември властите в Мароко заявиха, че са разбили клетка за вербуване на бойци за групировката на Ал Кайда в ислямския Магреб в района на град Фес. Месец преди това беше
разбита мрежа за обучение на млади джихадисти за района на Сахел.

Мароко, както и Алжир, разрешиха прелитането над тяхна територия на самолети на френската армия за операциите в Мали срещу ислямистките въоръжени групировки. Франция определи като "много позитивна" ролята на Рабат в кризата в Мали. Марокански салафистки ръководители обаче остро разкритикуваха военната намеса на Париж, определяйки я като "кръстоносен поход" и наричайки "неверници" мюсюлманите, участващите в нея пряко или косвено.

Последвайте канала на

БТА
2157 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини