Протестиращи в Египет са обсадили президентския дворец

share

Демонстранти, организирани от опозицията срещу президента Мохамед Мурси, са обсадили президентския дворец в Кайро в очакване да започнат преговори за преодоляване на кризата, предизвикана от решението на президента с указ да разшири своите пълномощия, предаде ДПА, като се позова на египетската национална телевизия.

Протестите са организирани от няколко опозиционни групировки, които предупредиха и президента, и групировката Мюсюлмански братя, чийто представител е той, "да не предприемат действия срещу мирния протест". Опозицията настоява Мурси да оттегли т. нар. конституционна декларация, с която неговите решения стават неподвластни на контрол от съдебната власт в страната, и да отмени насрочения за 15 декември референдум за приемане на проекта за нов основен закон, изготвен от доминирана от ислямисти специална конституционна комисия.

Съставената предимно от светски партии опозиция обвинява Мюсюлманските братя, че са инициаторите на сблъсъците, избухнали в началото на седмицата между привърженици и противници на Мурси. Опозицията отхвърли няколко призива на президента за диалог, но редица по-малки политически групировки се съгласиха днес да разговарят с него.

Според Ройтерс египетското правителство е взело правни мерки, които узаконяват участието на въоръжените сили, наред с полицията, в поддържането на реда и за защита на жизнено важни държавни институции". На армията се дава и правото да извършва арести. Засега не се посочва дата, от която правните мерки на правителството ще влязат в сила.
 

Водещи новини

Още новини