Демонстрант почина в Египет

share

Един демонстрант почина днес в Кайро, с което стана първата жертва на сълзотворния газ, с който полицията се опитва да прогони от площад "Тахрир" противниците на президента ислямист Мохамед Морси, предадоха световните агенции.

От партията Съюз на социалистическите сили обявиха, че неин 52-годишен активист е починал вследствие на въздействието на сълзотворния газ. Протестите в Кайро и други населени места започнаха на 22 ноември, след като президентът публикува декрета, разширяващ неговите правомощия. В акциите срещу демонстрантите органите на реда изразходваха тонове гранати със сълзотворен газ и запасите им вече са на привършване.

Активистът социалист не е първият загинал в новата вълна от безредици в Египет. Засега е съобщено официално само за 15-годишно момче, намерило смъртта си при отбраната на щаба на Мюсюлманските братя в Даманхур, северно от Кайро. Вчера беше погребението на член на младежкото движение "6 април", смъртоносно ранен в неделя при сблъсък с полицията на столичната улица "Мохамед Махмуд". Тогава стотици получиха наранявания. Друг египтянин е в състояние на клинична смърт, след като тези дни е бил прострелян в главата с автоматично оръжие и според лекарите няма шанс да оживее, посочва ИТАР-ТАСС.

И днес стотици хиляди демонстранти са изпълнили площад "Тахрир" и прилежащите улици и булеварди, вкл. крайбрежната улица по река Нил. Сблъсъцимежду полиция и демонстранти има и в северния град Александрия. Днешният протест в Кайро, свикан от леви, либерални и други организации, задълбочава най-тежката криза, откакто през юни за президент бе избран представител на Мюсюлманските братя.

Водещи новини

Още новини