Топ дестинации за непушачи част II

share

Кои са останалите държави, които са негостоприемни към пушачите? Вижте втора част на статията "Топ дестинации за непушачи", побираща едни от най-интересните страни в света, славещи се с чист въздух и драконовски мерки срещу тютюнопушенето.

АВСТРАЛИЯ

Пушенето в затворени обществени места е забранено в цялата страна, така че Австралия е още една добра дестинация за непримиримите към тютюнопушенето туристи. Освен заради опазването на въздуха от тютюнев дим в закрити обществени помещения, борбата на властите с тютюнопушенето достига солиден размах и заради разрушителните горските пожари, причина за които често стават цигарите, пише turizmo.bg.

Интересни факти съобщава правителственото проучване в Сидни, установяващо, че посещенията в барове и клубове нараства значително, както от страна на местното население, така и от туристи, след въвеждането на пълната забрана за пушене в закрити пространства.

Ако винаги сте искали да разширите хоризонта си, отидете там, където равнините се простират до вечността, а историята на аборигените пази разкази от преди хиляди години, където дърветата са толкова високи, че разхождането сред тях е повече от вдъхновяващо, а залеза така изумително се слива с океана, че не може да се опише.

Страната на кенгурата предлага различни възможности за всякакъв вид туризъм, а в унисон с чистия въздух, почивката ще ви се стори рай.

Ако Австралия е вашият избор за почивка, трябва да знаете, че там слънцето грее повече от 3 000 часа през годината – наред с това ще ви предложат още толкова начини да му се насладите.

НОРВЕГИЯ

В днешно време в Норвегия много рядко ще мернете димящи цигари на обществено място, а проучване показва, че пушачите намаляват и дори в частните домове все по-рядко проблясва цигарено огънче.

В страната на фиордите законите, забраняващи тютюнопушенето, са изключително строги, ето защо отговорът на пушачите е вид устен тютюн, наречен „снус“. Изключително дискретен, той прилича на пакетче чай и е идеалното решение за пушачите, на които е омръзнало да излизат навън за цигара.

Норвегия е много привлекателна за туристите, търсещи нещо различно, като например северното сияние. Теоретично то може да бъде видяно в цялата страна, но най-подходящите места за наблюдение са над Арктическия кръг в Северна Норвегия. Ако все пак сиянието ви убягва, местните там ще се погрижат за вас подобаващо: преследване на сиянието с моторни или теглени от кучета шейни, наблюдение на нощното небе в уюта на кораб и още много интересни предложения.

Норвегия е интересна дестинация, заслужава си да отидете и да потърсите мистичните светлини, редом с това не спирайте да дишате – там въздухът подмладява!

 

ШВЕЦИЯ

Скандинавската държава дава отпор на тютюнопушенето през 2005 г., което включва, разбира се, всички ресторанти, барове и обществени места. В момента Швеция заема почетното трето място по строгост на закона против пушачите в Скандинавия.

Във Факултета по обществено здраве с цел подобряване здравето на хората в Обединеното кралство се обсъждат се още по-строги мерки – предвидена е забрана за пушене на възрастните в собствените им коли, когато шофират с деца около тях. Идеята, която вече е закон в някои части на света, скоро ще обхване всички скандинавски държави.

Познатият ви вече снус, доста популярен в Норвегия, забранен почти навсякъде в ЕС, поради съдържанието на канцерогенни вещества, всъщност води началото си от Швеция. Но ако сте се запътили да опознаете Швеция, не забравяйте все пак, че освен снуса, тя е дала на света АББА, Юръп и Роксет.

Какво ви обещава скандинавската страна, ако решите да бъдете неин посетител – чист въздух, красива природа, уникални ски комплекси, възможност за гмуркане, разглеждане на многобройните паркове и музеи. Страната на Нобеловите награди обаче се слави и с над 2000 библиотеки и въобще с толериране на четенето от този така „старомоден” носител – книгата.

Ако сте избрали да пътувате до Стокхолм тези дни, непременно посетете някой от красивите паркове, с романа на Пер Улув Енквист „Посещението на придворния лекар“, например, и се отдайте на въздух – кристално чист, позволяващ да ви опияни единствено аромата на прочетена книга.

Водещи новини

Още новини