Топ дестинации за непушачи

  • 21 март 2012 11:12

  • 4614
  • 5
Топ дестинации за непушачи
©

Ако искате да се насладите на почивка без тютюнев дим, посетете страните, които са строги и негостоприемни за пушачите. Скандинавските страни бият рекордите по въздух, необременен от тютюневи газове!

Тук въздухът е чист, хората – гостоприемни, природата – щедра. Вижте някои от най-интересните държави, които твърдо решиха проблема с тютюнопушенето на обществени места, пише turizmo.bg.

ИСЛАНДИЯ

Страната на гейзерите, минералните извори, водопадите, Гудьонсен и Бьорк е истински рай за непушачите – исландските барове, ресторанти и заведения са идеален избор за туристите, които търсят среда без тютюнев дим. Местното законодателство е строго по отношение на тютюнопушенето и употребата на всякакви тютюневи изделия в затворени обществени пространства, включително навсякъде, където може да има деца.

Ако решите да разгледате една от най-северните точки на Европа и да се влеете в потока от туристи, вариращ от около 150 хил. годишно, добре би било да знаете, че там няма ж.п. линии, за да не ви вземат книжката, не трябва да превишавате лимита на алкохол в кръвта (0.05‰), овцете са около два пъти повече от местното население, през зимата температурите са около 2º, а през лятото – 12º.

Чистият въздух в страната на викингите много върви с риба, затова непременно опитайте изкусните ястия със сьомга, палтус, скариди, акула, които наистина ще ви впечатлят. А ако държите да се слеете напълно с местните традиции, препоръчваме да пробвате устни от кит, месо от морска котка, мариновани овнешки тестиси и още куп други “вкусотии” с исландски привкус!
Ако основното правило за добре планирана семейна ваканция за вас е чистият въздух, можете да стягате куфарите за Рейкявик, който всъщност се превежда като „smokey bay“ – “димящия залив” – превръщайки се в истински оксиморон, съчетан със забраната за пушене. Жалко само, че забраната не се отнася и за вулкани, но както и да е!

Рейкявик

ИРЛАНДИЯ

Прочута с омайната си природа, сензационните спортни събития и завладяващите исторически забележителности, Ирландия е един от лидерите в кампанията срещу тютюнопушенето. Именно тя се нарежда като първата страна в света, която приема абсолютна забрана за пушене на работното място. Забраната, естествено, важи за всички клубове, барове, ресторанти и пъбове.

Наскоро публикувано изследване показва, че замърсяването на въздуха в Дъблинските кръчми е спаднало с 83%, откакто е влязъл в сила закона през 2004 г. Проучването също разкрива, че има значително подобрение на респираторното здраве на работещите в баровете.

Ако сте решили да разгледате Ирландия, освен от чистия въздух, ще се впечатлите от още две неща: спокойните темпове на живот там и прясната като планински въздух храна.

Страната на келтите неведнъж е обявявана за една от най-привлекателните туристически дестинации не само заради горепосочените й достойнства, но и заради прословутото гостоприемство на ирландците и небезизвестната им дарба да се забавляват в добра компания, пък дори и непозната.

Ако сте решили да вдишате от чистия въздух на Ирландия, непременно посетете някой от прословутите пъбове, нищо чудно някой да ви почерпи халба бира.

 

КАНАДА

През последните няколко години Канада също е в редиците на свободните от тютюнев дим зони. Туристите непушачи спокойно могат да се втурнат в опознавателна обиколка из местните барове и ресторанти в една от най-високо развитите страни в света. Законът в Канада е толкова строг и безкомпромисен срещу тютюнопушенето, че в някои провинции собствениците на магазини са принудени да крият цигарите от погледа на клиентите.

Заради какво друго да посетите втората по големина държава в света? Заради какво ли не – Канада предлага широк спектър от културни и географски характеристики. Изискаността на големия град и спокойствието на селския живот се допълват така, както величието на Скалистите планини се допълва от мощните приливи на Тихи океан.

Столицата Отава веднага ще ви завладее с многобройните културни събития, които се провеждат през цялата година, и с впечатляващия брой на музеите. Местната кухня също остава на висота – нежен полъх от Франция, разбира се, се съчетава неповторимо с екзотика от Азия и една идея вдъхновение от Карибите.

Пътуването ви към Канада несъмнено ще включи: посещение на Ниагарския водопад, шейк с кленов сироп (80 % от кленовия сироп в света се произвежда в канадската провинция Квебек), прясна сьомга, стриди, рибена чорба и въобще всякакви морски дарове, да не забравяме и ръчно плетените пуловери.


 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4614 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.03.25 | 19:36

4
Много хубаво! Само не разбрах защо в началото пишете за скандинавските страни, а после не споменавате нито една от тях!
ima oshte

2012.04.25 | 14:23

5
ima oshte edna statiq - top destinacii za nepushachi chast 2 :) tam sa posocheni :)
Dyankov

2012.03.25 | 19:35

3
Нова търсачкa като Google предлага 50% от своите доходи WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: видео, новини, най-добрите оферти в интернет, игри и др., всичко в една страница! 9 април 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятелите . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 2,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: WAZZUB като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба! След като кликнете върху линка за регистрация вие ще получите и-мейл за потвърждение на и-мейл адреса си и след това друг и-мейл с потребителско име и парола за достъп до личната зона, където ще видите кой се е регистрирал , техния и-мейл и печалбата в реално време. Bажно : (Ако не получите и-мейл за потвърждение, моля, проверете също в папката за спам или нежелана поща. За да получите и-мейл за потвърждение, въведете в списъка на предпочитаните или не-спам подателите адреса: noreply@wazzub.com). Зона с ограничен достъп могат да бъдат достъпни от тази връзка: http://signup.wazzub.info/login.php или от своя линк. От тази връзка можете също така да поискате повторното изпращане на и-мейл за потвърждение или паролата. WAZZUB плаща на своите членове, на месечна база. Първият ден на заплащане ще бъде 15 май 2012. Малките плащания ще се извършват чрез класическия процеса на онлайн плащане, големи суми ще бъдат изплащани с чекове или банкови преводи. WAZZUB е международен проект, който е бил създаден от предприемачи и инвеститори. През септември 2011 г. те основават GIT Global Investments Inc. Git е регистриран съгласно законите на Орегон. Регистрационният номер е 802159-90 Правното седалището е на следния адрес: 391 NW 179 Ave, Beaverton, OR 97006 USA. Оперативното се намира на адрес: 7251 Lake Mead Blvd., Las Vegas, NV 89128 USA. УСПЕХ !!! Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
6

2012.03.25 | 19:35

2
що за дискриминация?
7

2012.03.25 | 19:35

1
бих ги посетила всичките

Добави коментар

Водещи новини