Илинденските поляни събират гайдари

Интернет
share

Музиканти от всички възрасти ще демонстрират умения на 6 и 7 август на Илинденските поляни.

Конкурсната програма стартира в 10 ч. в събота и завършва с награждаване на лауреатите вечерта преди концерта на фолклорен ансамбъл “Манол Радичев” от Гела, пише в. "Марица".

Поканени са да участват всички изпълнители на каба гайда от страната и чужбина без ограничения като се запишат предварително или на място. Редът на явяването се определя с жребий. Участниците ще се надсвирват в три възрастови групи. За първа група до 14 г. се изисква представяне на свободна програма до 5 минути.

При втора група, от 15 до 20 г., има задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути. Всички останали над 21 години ще се класират в трета възрастова група също с бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Жури с председател проф. Милчо Василев, зам.-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив ще оценя демонстрираните умения. По преценка на журито може да бъдат допуснати и изпълнители на жура гайда. Лауреатите от надсвирването ще открият традиционния събор на Гела в неделя, 7 август, със свои изпълнения, след което ще започнат срещите на родовете от Гела и народно веселие.

Проявата е подкрепена финансово от частни спонсори от региона.

Водещи новини

Още новини