Крепост на 4200 години откриха в Испания

share
Испански археолози намериха впечатляваща структура на 4200 години. Тя се състои от няколко външни стени и шест пирамидални кули, което я прави най-развитата архитектурно система от Бронзовата епоха, пишат от "Списание 8", позовавайки се на ouramazingplanet.com.

Наречена Ла Бастида, крепостта се извисявала в подножието на планината Тотана в Югоизточна Испания. Изградена е от голeми каменни блокове, които са слепени със замазка, стените са били дебели повече от 3 метра, а кулите във форма на пирамида - високи близо 7 метра. 
 
Засега екипът, ръководен от професора по праистория Висенте Лул, е открил основите на шест кули, но е разкопана по-малко от една четвърт от цялата площ на крепостта. 
 
В нея се влиза само през каменен мост и огромни врати, залоствани с дебели дървени греди. Имало е и втора врата, чиято арка е запазена непокътната – първата, намирана в праисторическа Европа.
 
Някои от елементите като втората врата и масивните кули, са строени около 2200 г. пр.Хр. в Източното Средиземноморие, което предполага неочаквани политически връзки между тези два отдалечени района. Крепостта е защитавала голям град и заключението на археолозите е, че е проектирана от хора с боен опит и подход, непознат в Запада по това време. 
 
Моделът е типичен за древните средиземноморски цивилизации, като втория град Троя и градовете на Средния Изток, днешните Палестина, Израел и Йордания. Според изследователите, специалисти от тези цивилизации са участвали в строежа на новооткритата крепост. 
 
„Чак от 400 до 800 години по-късно развитите цивилизации на микенците и хетите, както древния град–държава Угарит, интегрирали иновативните модели на военна архитектура, демонстрирани в Ла Бастида", гласи становището на археолозите. 
 
Характеристиките на новооткритата крепост превръщат Ла Бастида във „вероятно най-влиятелния град в Европа през Бронзовата епоха".  Предишни разкопки разкриват наличието на огромен басейн с вместимост 380 000 литра вода, големи къщи, публични сгради, с прикрепени към тях малки постройки с входове, пътеки и площади. 
 
Като цяло археолозите са на път да открият една нова цивилизация с развити военна, политическа и социална структура, оцеляла поне няколко века и дала тласък в напредъка на другите общности на Иберийския полуостров.

Водещи новини

Още новини