Китайски учени препоръчват специфична за даден регион диета, която според тях е от решаващо значение за подобряване на хранителните навици в страната на фона на нарастващото затлъстяване и болестите, свързани с начина на живот, съобщава БТА.
През октомври Китай публикува първите си насоки за стандартизиране на диагнозата затлъстяване и лечението му. Повече от половината от възрастните в азиатската страна вече са с наднормено тегло и затлъстели, като се очаква този процент да продължи да се увеличава.
Властите заявиха, че по-здравословното хранене е важно за лечението и превенцията на трупането на излишни килограми.
Учени от Факултета по обществено здраве към университета "Сун Ят-сън" в Гуанчжоу, в богатата китайска южната провинция Гуандун, заявиха, че проучването им се придържа към "Планетарна здравословна диета" и препоръчват намалена консумация на млечни продукти и червено месо.
Изследването, публикувано в списание "Нейчър фуд" през август и излязло в държавните медии миналата седмица, препоръчва в северната част на Китай, която се характеризира с висок прием на млечни продукти, но ниска консумация на зеленчуци, хората да ядат повече плодове и пълнозърнести храни.
В югозападната част на страната, която се характеризира с по-сурова среда и сериозен недостиг на вода, регионът може да се съсредоточи върху висок прием на бобови растения и зеленчуци, като в момента там има много високо потребление на червено месо, се казва в проучването.
В източната част на страната, известна със своята "богата селскостопанска култура и развита аквакултура", е необходимо да се увеличи консумацията на пълнозърнести храни, морски дарове и зеленчуци.
Препоръчаните диети действат за предотвратяване на "затлъстяването и сърдечно-метаболитните заболявания", казва Лю Ян, един от авторите на проучването. Изследователят добавя, че хранителните режими спомагат за намаляване на преждевременната смъртност и инвалидизация, а също така са съобразени с хранителните потребности на жителите.
Не само Китай, но и други развиващи се страни, изправени пред подобни здравни и екопредизвикателства, биха могли да се възползват от пътната карта за диетата, твърдят учените.