Пловдив празнува 10 години от обявяването си за Европейска столица на културата

Фейсбук
share

Днес Пловдив празнува 10 години от обявяването си за Европейска столица на културата и 5 години от провеждането на събитието.

Титлата отвори врати за редица културни, социални и икономически възможности в града под тепетата. 350 проекта и над 900 събития бяха осъществени в Пловдив, като бяха обособени нови галерии и пространства за култура, обновени бяха археологически обекти и градският площад бе реновиран.

С голямо музикално събитие на площад "Централен" Пловдив ще отпразнува кръглата годишнина от получаването на престижната титла. Концертът ще бъде открит в 18:30 ч. от DJ Dian Solo. Пловдивчани ще имат възможността да чуят на живо световните музиканти от Kraak&Smaak и Oscar & the Wolf. Входът на събитието е свободен.

Кметът Костадин Димитров разказва пред БНР повече за кипящия културен живот в града.

"Всяка година през септември Пловдив се превръща в огромна и кипяща от живот сцена. Започна вече Есенният салон на изкуствата, организиран от Община Пловдив и многобройни партньори. Най-големият културен формат под тепетата включва събития от всички жанрове.", заявява Димитров.

По думите на кмета Пловдив е доказал, че титлата Европейска столица е нещо устойчиво, а не еднократен акт.

От 5 до 8 септември централната улица "Иван Вазов" ще бъде затворена за коли, за да се проведе голям фестивал в открита градска среда, споделя Димитров и обещава много музика, игри, изкуства и гастрономични удоволствия за жителите и гостите на Пловдив. В музикалната програма участие ще вземат Група "Остава", Теодосий Спасов, ученици от Музикалното училище, гости от Гърция.

В последните няколко години Пловдив предлага богата културна програма, благодарение на инициативи като Opera Open, One Dance Week, литературния фестивал "Пловдив чете" и театралния форум "Сцена на кръстопът", изброява кметът.

Обявиха програмата за честването на 139-годишнината от Съединението и празника на Пловдив

Към момента проектът за реновиране на старото кино "Космос" и превръщането му в пространство за култура е в процес, изтъква Димитров.

Кметът приканва слушателите да посетят най-стария град в Европа, който предлага впечатляващи исторически и културни забележителности, а през 2022 година е признат за най-добра туристическа дестинация.

"Елате в Пловдив – хубаво е!", призовава Димитров.  

Водещи новини

Още новини