"Гардиън": Хомофобски скандал удари европейската столица на културата Пловдив

  • 08 април 2019 17:57

  • 1103
  • 7
"Гардиън": Хомофобски скандал удари европейската столица на културата Пловдив
© Булфото

Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише британският в-к "Гардиън".

Изданието oтбелязва, че Пловдив, една от Европейските столици на културата през 2019 г., е засегната от хомофобски скандал след опит на местни официални представители да премахнат ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба с теми ЛГБТ общността.

Представители в българския град, който съвместно с италианския град Матера са Европейска столица на културата през 2019 г., са обявили, че изложбата "Балкан прайд" през юли трябва да бъде отменена.

"Не искаме да се прави. И ние ще ги спрем, използвайки всички правни и, ако се налага, незаконни инструменти", казва  Александър Сиди, депутат от ВМРО.

В понеделник Общинският съвет ще гласува дали да препоръча да се уволни артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.

Изложбата ще включва снимки от проведени гей паради на Балканите, а също така ще бъдат организирани концерт и дискусионен форум. Те са организирани от Фондация GLAS.

"Това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив. Много съм любопитен какво би се случило, ако учител направи грешката и изпрати ученици на изложбата. Какво ще видят? Как ще им обясни?", коментира Борислав Инчев от ВМРО.

Куюмджиева обяви, че намесата на общината е "грозна провокация" и подчерта, че проектът Европейска столица на културата изисква да се гарантира, че няма да има политическа намеса.

Това сериозно ще навреди на репутацията и имиджа, които ние изграждаме през последните пет години. Подобна намеса в програмата може да бъде възприемана само като дискриминация и цензура, поясни тя пред британското издание.

"Гардиън" цитира проучване на GLAS от март, което показва, че всеки един на трима българи смята, че няма проблем съседът му да е гей.

"Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябва да са приоритет", смята Евелин Парасков, зам.-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той подкрепя отстраняването на Куюмджиева. Според него основният проблем е липсата на прозрачност при харченето на общински средства за Пловдив 2019, а не толкова ЛГБТ съдържанието.

Последвайте канала на

Novini.bg
1103 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
asd

2019.04.08 | 21:51

7

фак всякакви еврогейски истории. долу ес!!!

ХанкоБрат

2019.04.08 | 21:39

6

Гардиън и цялата джендърска паплач могат да ми правят като климатик.

Истината

2019.04.08 | 19:26

4

Всички мъже са малко или много хомосексуални! Едни са явни, други го правят тайно, трети демонстрират хетеросексуалност цял живот от страх да не си помислят нещо другите, при последната група т.н. “хомофоби”, хомосексуалната незадоволеност се трансформира в демонстрация на агресия и омраза към такива хора, което след това води до ред други комплекси и психични отклонения, когато достигнат средна възраст. При жените всичко това е много по-слабо изразено, тъй като при тях възпитанието като деца е по-друго ... Това е научното обяснение … Няма смисъл повече да се коментира тази тема …

НЕ ЗАБРАВЯЙ

2019.04.08 | 20:57

5

ХАПЧЕТАТААААААААААА

2019.04.08 | 19:13

3

"Гардиан" не е светото писание и нека да не се занимава със защитата на нашите педераси.

2019.04.08 | 18:18

2

педераси и лесбийки стойте си у София само там може да виреете , защото е по-голям град и лесно може да се скриете, за педалите само евтаназия

чухме я тая

2019.04.08 | 18:13

1

Накрая на интервюто се изтърва. Фондация педерасти и лезбийки и истонбулската конвенция.

Добави коментар

Водещи новини