Родното производство: 90% от консумацията на вино в страната е българска

Novini.bg/ Canva
share

"Екстремните температури са новото нормално и по тях ще трябва да се адаптират лозарите. Няма да се върнем към времената, в които започвахме да берем гроздето в средата на септември. Някои сортове бяха в края на август, прибираше се, обработваше се и има сортове, които узряваха в края на октомври, а сега при нас ги берем. За първи път в България през юли се бере грозде. В страната голяма част от червените и белите сортове са прибрани", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев в "България сутрин".

По думите му реколтата е много добра като качество.

Производители на грозде протестират, не искат кантари в лозята

"Тези високи температури наляха много захарно съдържание, но сока го няма. Това е така наречената щета. Дори сега да започне да вали, самата дръжка е изсъхнала, няма как да мине сокотечение. Ние най-накрая трябва да направим като национална доктрина да напояваме, защото сме били градината на Европа. Без напояване това няма как да се случи вече", коментира Коев за Bulgaria ON AIR.

Почвата на повърхностния слой стига до 60 градуса, посочи още гостът.

"Действително има институция за напоителни системи, която помага на земеделските производители с вода, но в крайна сметка и самите производители трябва да си осигурят басейни. Дори в лозя, които се напояват, прави впечатление, че в момента, в който спреш, след 2 часа на 40 см почвата е суха", каза Коев.

Той е категоричен, че вътрешната консумация се повишава.

"В медиите се коментира какъв голям процент са вносните. Българското вино е хегемон. 90% от консумацията на вино в страната е българска. Консумираме около 120-130 млн. л на годишна база. Това сме ние, жителите на територията, а и чужденците, които посещават. В страната има 362 винарски предприятия, от тях 360 си имат собствени лозови масиви. Те имат съдов капацитет, който трябва да напълнят, затова ще прибегнат до закупуване на лозе. Между 1,50 и 2 лв. вървят цените. Малко по-висока е цената от миналата година. Тогава са варирали между 1,30 - 1,40 лв.", обясни Красимир Коев.

Водещи новини

Още новини